Hamburger XXL

Hamburger XXL

Przepisy Thermomix. Przepis na wszystkie modele Thermomix.

Przepis pochodzi z platformy cookidoo

Składniki na ciasto:

  • 200 g wody
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 1 jajko

Składniki na hamburgera:

  • 100 g boczku pokrojonego na cienkie plastry
  • 80 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowina i wołowina
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 – 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 – 4 ogórki konserwowe, pokrojone wzdłuż w 2 mm plastry
  • 5 – 6 plastrów sera cheddar

dodatkowo:

  • mleko i sezam na wierzch ciasta
Hamburger XXL. Przepisy Thermomix.

Wykonanie ciasta:

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki.

Mieszamy czas 3 min/temp 37/obr.3. Zostawiamy na 15 minut aż zaczyn na ciasto zacznie pracować czyli pojawia się bąbelki.

Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli makę, sól, olej i jajko. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał lub funkcja Wyrabianie.

Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix, przekładamy do innej miski i zostawiamy na ok. 1 godziny do wyrośnięcia.

W tym czasie robimy nadzienie hamburgera.

Plastry boczku podsmażamy na patelni. Przekładamy na ręcznik papierowy.

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę pokrojona na 4 części i czosnek. Kroimy czas 5s/obr.5.

Na ta sama patelnie co smażył się boczek wlewamy olej (jeżeli został nam tłuszcz z boczku to oleju nie dodajemy). Wsypujemy pokrojona cebulę z czosnkiem. Kiedy cebula będzie lekko rumiana dodajemy mięso i podsmażamy (tak aby mięso było suche bez wody).

Dodajemy przyprawy czyli sól, pieprz i paprykę. Dokładnie mieszamy aby rozprowadzić równomiernie przyprawy. Mięso pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Ciasto krótko wyrabiamy ręka. Dzielimy na 2 części. Pierwsza część w proporcji 2/3, druga 1/3.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

Spód tortownicy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem.

Większy kawałek ciasta wałkujemy w kształt okręgu tak aby wyłożyć ciastem spód i boki tortownicy do wysokości ok. 3 cm.

Na sam spód ciasta dajemy mięso. Smarujemy musztarda i keczupem. Następnie dajemy plastry ogórka, na ogórka rozkładamy plastry sera. Na sam wierzch dajemy usmażone plastry boczku.

Z mniejszego kawałka ciasta wałkujemy okrąg trochę większy niż średnica tortownicy. Ciastem przykrywamy naszego hamburgera, łącząc boki z góra.

Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnem sezamu.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 30-40 minut. Kiedy widzimy, że góra nam się mocno spieka można na ostatnie minuty pieczenia hamburgera przykryć folia aluminiowa.

Hamburger jest dobry w dniu pieczenia ale na drugi dzień po odgrzaniu jest również smaczny.

Do przepisu użyłam domowych plastrów ogórków korniszonych z zalewie curry. Przepis ten jest bardzo przydatny kiedy mamy dużo przerośniętych ogórków. Wtedy kroje je właśnie na plastry, zalewam zalewa curry. Zima takie ogórki jemy na kanapce lub dodatek do obiadu.

Przepis na ogórki w zalewie curry:

SKŁADNIKI

  • duże ogórki gruntowe – 2 kg

Zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru (może być mniej)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • gorczyca, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach

Wykonanie:

Umyte ogórki pokroić na plastry. Do wyparzonych słoików wrzucamy po kilka ziarenek gorczycy, pieprzu i po 2 ziarenka ziela angielskiego na słoik.

Składniki na zalewę czyli wodę, cukier, sól, ocet umieszczamy w naczyniu Thermomix. Doprowadzamy do temperatury 90 stopni mieszając zalewę na obrotach 3.

Gorąca zalewa zalewamy ogórki, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.

3 komentarze

  1. Anka
  2. Gośka
    • admin

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.