Piernik z bakaliami

Piernik z bakaliami

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g margaryny
  • 25 g cukru pudru
  • 3 szt jajek
  • 160 g miodu płynnego
  • 120 g cukru
  • 0,5 szklanki ciemnego piwa
  • 1 op przyprawy do piernika
  • 250 g mieszanki: orzechy włoskie, migdały, śliwki suszone, morele suszone
  • pół jabłka

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Kroimy bakalie i świeże jabłko w kostkę. Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy cukier puder z margaryną. Ucieramy na jednolitą masę czas 7 min/obr.3. Nastawiamy Thermomix na 5 min/obr.4 i w trakcie ucierania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy pozostałe składniki w kolejności miód, piwo, mąką z sodą i przyprawą. Mieszamy czas 2 min/obr.4 W tym czasie w osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek i do ubitej piany dodajemy powoli ciasto i mieszamy dokładnie. Na sam koniec dajemy bakalie oraz jabłko i mieszamy.

Keksówkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wlewamy masę. Pieczemy ok godziny czasu w temperaturze 170 stopni.

piernik_thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock