Piernik z bakaliami

Piernik z bakaliami
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g margaryny
  • 25 g cukru pudru
  • 3 szt jajek
  • 160 g miodu płynnego
  • 120 g cukru
  • 0,5 szklanki ciemnego piwa
  • 1 op przyprawy do piernika
  • 250 g mieszanki: orzechy włoskie, migdały, śliwki suszone, morele suszone
  • pół jabłka

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Kroimy bakalie i świeże jabłko w kostkę. Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy cukier puder z margaryną. Ucieramy na jednolitą masę czas 7 min/obr.3. Nastawiamy Thermomix na 5 min/obr.4 i w trakcie ucierania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy pozostałe składniki w kolejności miód, piwo, mąką z sodą i przyprawą. Mieszamy czas 2 min/obr.4 W tym czasie w osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek i do ubitej piany dodajemy powoli ciasto i mieszamy dokładnie. Na sam koniec dajemy bakalie oraz jabłko i mieszamy.

Keksówkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wlewamy masę. Pieczemy ok godziny czasu w temperaturze 170 stopni.

piernik_thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.