Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 g margaryny
- 25 g cukru pudru
- 3 szt jajek
- 160 g miodu płynnego
- 120 g cukru
- 0,5 szklanki ciemnego piwa
- 1 op przyprawy do piernika
- 250 g mieszanki: orzechy włoskie, migdały, śliwki suszone, morele suszone
- pół jabłka
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Kroimy bakalie i świeże jabłko w kostkę. Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy cukier puder z margaryną. Ucieramy na jednolitą masę czas 7 min/obr.3. Nastawiamy Thermomix na 5 min/obr.4 i w trakcie ucierania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy pozostałe składniki w kolejności miód, piwo, mąką z sodą i przyprawą. Mieszamy czas 2 min/obr.4 W tym czasie w osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek i do ubitej piany dodajemy powoli ciasto i mieszamy dokładnie. Na sam koniec dajemy bakalie oraz jabłko i mieszamy.
Keksówkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wlewamy masę. Pieczemy ok godziny czasu w temperaturze 170 stopni.