40 g masła
100 g płynnego miodu
50 g cukru
280 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Sposób przygotowania
Do naczynia włożyć masło i miód, podgrzać to 2min/obr1/37 stopni
Dodac cukier, mąkę, jedno jajko, sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać to 5 sekund/obr 6 następnie wyrobić 1 minute naciskając interwał.
Rozgrzać piekarnik na 150 stopni
Wyrobione ciasto wykładamy na stolnice posypana mąką i wałkujemy ciasto. Następnie wycinamy foremkami rózne kształty.
Smarujemy pierniczki roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Po wyjęciu na drugim dzień polewamy (ja użyłam gotowej) polewą białą lub czarną i dekorujemy posypką.