Składniki na drożdżową choinkę z makiem:
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 100 g masła
- 40 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 130 g mleka
- 500 g mąki
- 15 g drożdży
- szczypta soli
- 250 g masa makowa Thermomix
- piana ubita z 3 białek
Wykonanie:
Żółtka, jajko, masło, mleko i cukier umieścić w naczyniu Thermomix i wymieszać czas 2 min/temp. 50 stopni/obr.5 Następnie dodać drożdże, mąkę i sól. Wyrobić ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (można krócej ale trzeba dodać więcej drożdży ok 30 g). Następnie ponownie wyrobić ciasto dodając ekstrakt z wanilii czas 1 minuta/poz. Thermomix/Interwał.
Masę makową łączymy z pianą z białek.
Ciasto dzielimy na 3 części, z każdą część wałkujemy i wycinamy trójkąt. Pierwszą część trójkąta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy masą makową, i tak samo z drugą i trzecią warstwą. Ostatnią warstwę kładziemy i już nie smarujemy makiem.
W poprzek choinki kroimy podłużne pasy, które odwijamy 3 razy.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut, góra-dół. Choinkę możemy udekorować.