Kostka piernikowa. Przepisy Thermomix.
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 60 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
dodatkowo:
- słoik powidła śliwkowego lub porzeczkowego
- 1 miarka TM wody
- 2 łyżki żelatyny
- 120 g marcepanu
polewa:
- 200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (wg gustu)
- 100 g masła
Wykonanie:
Do wykonania kostki piernikowej możemy także wykorzystać dojrzewające ciasto na piernik staropolski. Przepis tutaj.
Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki na piernik. Mieszamy czas 30s/obr.4. Następnie wyrabiamy ciasto czas 2 min/Interwał.
Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
Ciasto wałkujemy (jeżeli ciasto jest klejące blat podsypujemy mąką) i umieszczamy na blasze (forma na keksówkę) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 12 minut.
Ciasto pozostawiamy do ostudzenia.
Do czystego naczynia Thermomix dajemy powidło, wlewamy gorącą wodę z rozpuszczoną żelatyną i mieszamy czas 20s/obr.3
Masę przekłądamy do miski i schładzamy w lodówce. Tężejące powidło wykładamy na blat piernika. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy.
Marcepan wałkujemy na wielkość blaszki. Na zastygniętą masę delikatnie kładziemy marcepan.
Do czystego naczynia Thermomix dajemy masło i połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuszczamy czas 8 min/temp.80 stopni/obr.1
Czekoladę przelewamy do głębokiej miski i wstawiamy do lodówki do ostudzenia.
Ciasto i wystudzoną czekoladę wyciągamy z lodówki. Piernik kroimy w kostkę. Kostki piernikowe zanurzamy w czekoladzie i wykładamy aby nadmiar czekolady ściekł. Kostkę piernikową najlepiej wykładać na tą metalową kratę z piekarnika. Nie wykładamy na talerz ponieważ czekolada nam zastygnie i dół kostki przywrze do talerza.
Kostkę przechowujemy w lodówce.
Ciasto piec w formie od keksowki np 38 na 10 cm?
Może być. Musi Pani później podzielić na kostki to tak żeby było Pani łatwo.