Lody jagodowe na patyku. Przepisy Thermomix.
Składniki na lody jagodowe
Składniki na 8 lodów:
- 200 g śmietany 30%
- 250 g jagód
- 40 g cukru pudru
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek, wlewamy śmietanę i 20 g cukru.
Ubijamy śmietanę czas 1 min/obr.4. Podczas ubijania śmietany należy przez otwór w pokrywie sprawdzać stan jej ubicia. Jeżeli widzimy, że śmietana jest już ubita skróćmy czas ubijania i odwrotnie.
Śmietanę przekładamy na talerz.
Wyciągamy motylek i wsypujemy jagody z pozostałą częścią cukru. Miksujemy czas 30s/obr.10.
Jagody przelewamy na talerz obok ubitej śmietany.
Do foremek na lody dajemy łyżkę śmietany i łyżkę jagód – podaję ten sposób aby nie wyszły nam jednolite lody tylko takie jak na zdjęciu.
Możemy również po skończonym miksowaniu jagód, przełożyć ubitą śmietanę i całość wymieszać. I już jednolitą masę nakładać do foremek.
Foremki z lodami wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.