Lody jagodowe na patyku



Print Friendly, PDF & Email

Lody jagodowe na patyku. Przepisy Thermomix.

Składniki na lody jagodowe

Składniki na 8 lodów:

  • 200 g śmietany 30%
  • 250 g jagód
  • 40 g cukru pudru

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek, wlewamy śmietanę i 20 g cukru.

Ubijamy śmietanę czas 1 min/obr.4. Podczas ubijania śmietany należy przez otwór w pokrywie sprawdzać stan jej ubicia. Jeżeli widzimy, że śmietana jest już ubita skróćmy czas ubijania i odwrotnie.

Śmietanę przekładamy na talerz.

Wyciągamy motylek i wsypujemy jagody z pozostałą częścią cukru. Miksujemy czas 30s/obr.10.

Jagody przelewamy na talerz obok ubitej śmietany.

Do foremek na lody dajemy łyżkę śmietany i łyżkę jagód – podaję ten sposób aby nie wyszły nam jednolite lody tylko takie jak na zdjęciu.

Możemy również po skończonym miksowaniu jagód, przełożyć ubitą śmietanę i całość wymieszać. I już jednolitą masę nakładać do foremek.

Foremki z lodami wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.

Podobne przepisy

Add Comment