Składniki na bułkę:
- 1 szklanka mleka
- 0,25 szklanki cukru
- 50 g drożdży
- 500 g mąki
- 0,25 kostki masła
- 2 jajka
Wykonanie:
Do naczynia dajemy mleko, drożdże i łyżkę cukru. Nastawiamy Thermomix na czas 1 min/temp. 37 stopni/obroty 2.
W tym samym czasie ubijamy jajka z cukrem i dodajemy do Thermomix razem z pozostałymi składnikami czyli mąka i masło. Nastawiamy Thermomix na wyrabianie czyli 3 minuty/poz. Thermomix/Interwał.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut, następnie ciasto przekładamy do brytfanki i pozostawiamy drugi raz do wyrośnięcia na kolejne 15 min.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 1 godziny
Do bułki mżna pod koniec wyrabiania ciasta dosypać garść rodzynek.