Bułka drożdżowa

Bułka drożdżowa
Print Friendly, PDF & Email

 

Składniki na bułkę:

  • 1 szklanka mleka
  • 0,25 szklanki cukru
  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki
  • 0,25 kostki masła
  • 2 jajka

Wykonanie:

Do naczynia dajemy mleko, drożdże i łyżkę cukru. Nastawiamy Thermomix na czas 1 min/temp. 37 stopni/obroty 2.

W tym samym czasie ubijamy jajka z cukrem i dodajemy do Thermomix razem z pozostałymi składnikami czyli mąka i masło. Nastawiamy Thermomix na wyrabianie czyli 3 minuty/poz. Thermomix/Interwał.

Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut, następnie ciasto przekładamy do brytfanki i pozostawiamy drugi raz do wyrośnięcia na kolejne 15 min.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 1 godziny

Do bułki mżna pod koniec wyrabiania ciasta dosypać garść rodzynek.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.