Dyniowa jaglanka z przyprawami korzennymi

Dyniowa jaglanka z przyprawami korzennymi

Składniki

  • 100 g dyni
  • 100 g wody
  • 100 g mleczka kokosowego
  • kawałek kory cynamonu
  • ziarno kardamonu rozgniecione
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • miód
  • marynowany plaster pomarańczy
  • 50 g kaszy jaglanej

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy 50 g kaszy jaglaną i podprażamy czas 3 min/temp.100/obr.2 Wlewamy 120 g wody, sól i gotujemy czas 10 min/obr.1/temp.100. Po ugotowaniu kaszę przekładamy do innego naczynia.

Do naczynia Thermomix dajemy wodę, mleczko, przyprawy oraz pokrojoną dynię. Gotujemy czas 13 min/obr.1/temp.100. Wyjmujemy cynamon i miksujemy na gładką masę czas 30 s/obr.10. Dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy czas 10 min/obr.1/temp.100. Możemy kaszę dodatkowo zmiksować na gładki krem.

Podajemy z plastrem marynowanej pomarańczy i polewamy miodem.

Przepis na marynowaną pomarańczę:

Pomarańcze obieramy, kroimy w plastry. Do wody dajemy po pół łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej, kilka goździków i 2 łyżki cukru trzcinowego. Dajemy do tej zaprawy plastry pomarańczy i gotujemy ok 5 min. Przelewamy do słoika zaprawę, układamy w niej pomarańcze i zostawiamy najlepiej na cały dzień i noc. Możemy zaprawę skomponować ze swoich ulubionych przypraw.

Thermomix przepisy. Jaglanka z dynią

Thermomix przepisy. Jaglanka z dynią

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock