Składniki
- 100 g dyni
- 100 g wody
- 100 g mleczka kokosowego
- kawałek kory cynamonu
- ziarno kardamonu rozgniecione
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- miód
- marynowany plaster pomarańczy
- 50 g kaszy jaglanej
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy 50 g kaszy jaglaną i podprażamy czas 3 min/temp.100/obr.2 Wlewamy 120 g wody, sól i gotujemy czas 10 min/obr.1/temp.100. Po ugotowaniu kaszę przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia Thermomix dajemy wodę, mleczko, przyprawy oraz pokrojoną dynię. Gotujemy czas 13 min/obr.1/temp.100. Wyjmujemy cynamon i miksujemy na gładką masę czas 30 s/obr.10. Dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy czas 10 min/obr.1/temp.100. Możemy kaszę dodatkowo zmiksować na gładki krem.
Podajemy z plastrem marynowanej pomarańczy i polewamy miodem.
Przepis na marynowaną pomarańczę:
Pomarańcze obieramy, kroimy w plastry. Do wody dajemy po pół łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej, kilka goździków i 2 łyżki cukru trzcinowego. Dajemy do tej zaprawy plastry pomarańczy i gotujemy ok 5 min. Przelewamy do słoika zaprawę, układamy w niej pomarańcze i zostawiamy najlepiej na cały dzień i noc. Możemy zaprawę skomponować ze swoich ulubionych przypraw.