Chleb na rozczynie

Chleb na rozczynie
Print Friendly, PDF & Email

Pierwszy dzień:

Składniki na rozczyn:

  • 3 szklanki kwaśnego mleka
  • 50 g drożdży
  • 3/4  łyżki cukru
  • 500 g  maki żytniej

Wszystkie składniki wyrabiamy czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Rozczyn przekładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ma rosnąć do następnego dnia.

Dzień drugi

Składniki:

  • 2 łyżeczki soli
  • kminek
  • 1 kg maki pszennej

Składniki umieścić w naczyniu Thermomix i wyrobić ciasto (używając kopystki bo jest tego dużo) czas 4 min/poz. Thermomix/Interwał, pozostawić do wyrośnięcia ma podwoić objętość. Następnie wyrabiamy ciasto  na stolnicy, dajemy do koszyczka, ma wyrosnąć drugie tyle i pieczemy czas ok.1,5 godziny, po upieczeniu smarujemy masłem i przykrywamy folią aby zmiękł.

chleb thermomix SONY DSC

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.