Pierwszy dzień:
Składniki na rozczyn:
- 3 szklanki kwaśnego mleka
- 50 g drożdży
- 3/4 łyżki cukru
- 500 g maki żytniej
Wszystkie składniki wyrabiamy czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Rozczyn przekładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ma rosnąć do następnego dnia.
Dzień drugi
Składniki:
- 2 łyżeczki soli
- kminek
- 1 kg maki pszennej
Składniki umieścić w naczyniu Thermomix i wyrobić ciasto (używając kopystki bo jest tego dużo) czas 4 min/poz. Thermomix/Interwał, pozostawić do wyrośnięcia ma podwoić objętość. Następnie wyrabiamy ciasto na stolnicy, dajemy do koszyczka, ma wyrosnąć drugie tyle i pieczemy czas ok.1,5 godziny, po upieczeniu smarujemy masłem i przykrywamy folią aby zmiękł.