Składniki na chili con carne
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 400 g pomidorów w zalewie
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Cebulę, czosnek i papryczki chili umieszczamy w naczyniu Thermomix i siekamy czas 5s/obr.7. Dolewamy olej i smażymy czas 2 min/temp. 100 stopni/obr.2. Dokładamy mięso i pomidory, gotujemy czas 15 min/temp. 100 stopni/obr.2. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i odsączoną z zalewy fasolę i ponownie gotujemy czas 15 min/temp.100 stopni/obr. wsteczne.
Chili con carne podajemy na gorąco z tortillą lub z nachos. Tortillę podpiekam na patelni grillowej, smaruję jogurtem naturalnym, posypuję natką pietruszki i nakładam chili. Zwijam jak naleśnika.