Orkiszowe drożdżówki z marmoladą

Orkiszowe drożdżówki z marmoladą
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na zaczyn:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 35g ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru

Do naczynia Thermomix umieścić powyższe składniki i wymieszać czas 3 min/temp. 37 stopni/obr.3 Przelać do innego naczynia i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut.

Składniki na ciasto:

  • 150g mąki pszennej
  • 150g mąki orkiszowej, jasnej
  • 40g cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • duża szczypta soli
  • 125g serka mascarpone
  • 25g masła
  • 1 jajko
  • zaczyn

Wszystkie składniki za wyjątkiem zaczynu umieścić w naczyniu Thermomix i wymieszać czas 30 s/obr.3 Następnie dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto czas 8 minut/poz. Thermomix/Interwał. Następnie zostawiamy ciasto w naczyniu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Z wyrośniętego ciasta uformować kuleczki wielkości okrągłej śliwki i zostawić do wyrośnięcia na ok 15 min. Po tym czasie rękami formujemy placuszki na środek dajemy porcję marmolady, zaklejamy ciasto tak jakbyśmy robiły pieroga i formujemy ponownie kulki. Odstawiamy na blaszkę. Kiedy blaszka nam się zapełni pieczemy w 180-190st.C przez ok. 15-20 minut lub zarumienienia się. Wystudzić na kuchennej kratce. Ozdobić cukrem pudrem.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.