Składniki (blaszka 20×30 cm):
- 100 g miękkiego masła
- 125 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 150 g wiórków kokosowych
- 220 g dżemu z czarnej porzeczki
- 3 szt jajek
- sól
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy: mąkę, szczyptę soli, 80 g cukru, 100 g wiórków kokosowych i masło. Mieszamy czas 1 min/obr.4 Dodajemy same żółtka i mieszamy ponownie czas 30s/obr.4.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy równo ciastem. Wstawiamy do lodówki na 10 min.
Do czystego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek dajemy białka, szczyptę soli i ubijamy pianę czas 2 min/temp.37/obr.4. Następnie nastawiamy na kolejne 2 minuty i dosypujemy po łyżce pozostałą część cukru. Na sam koniec wsypujemy pozostałą część wiórków kokosowych i już kopystką delikatnie mieszamy.
Schłodzone ciasto smarujemy dokładnie dżemem i na wierzch wykładamy kokosową pianę. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku 170 stopni. Pod koniec pieczenia można ciasto przykryć papierem do pieczenia aby góra się nie spiekła.