Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu

Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu
Print Friendly, PDF & Email

Orzeźwiający smak konfitury doskonale komponuje się z delikatnym i słodkim smakiem drożdżówki. Polecam.

Składniki na ok 12 małych drożdżówek:

  • 150 g mleka
  • 30 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 300 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży

Nadzienie:

Wykonanie:

Mleko, drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki umieszczamy w Thermomix i mieszamy czas 3 min/temp.37 stopni/obr.3 Zostawiamy na 10 min następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.

Następnie wyciągamy ciasto dzielimy na 12 części i wyrabiamy okrągłe bułeczki dając do środka łyżeczkę konfitury. Gotowe bułeczki umieszczamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni ok 35 min.

thermomix drozdzowka

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.