Ptysie przepis na ciasto

Print Friendly, PDF & Email

Podaję podstawowy przepis na ciasto ptysiowe. Upieczone ptysie można później wg uznania podawać z bitą śmietana, kremem owocowym lub budyniem.

Składniki na 16 sztuk

  • 150 g wody
  • 10 g cukru
  • szczypta soli
  • 80 g masła
  • 120 g mąki
  • 3 jajka

Wykonanie:

Masło, cukier, sól i wodę umieszczamy w naczyniu Thermomix gotujemy i mieszamy czas 5 min/temp.100/obr.1.  Dodajemy mąkę i mieszamy czas 20s/obr.4

Pozostawiamy do ostygnięcia na ok. 15 minut. Następnie ustawiamy Thermomix na obroty 5/ mieszając dodajemy po jednym jajku. Jeżeli damy już jajka wtedy mieszamy 30s/obr.5

 

Ciasto dajemy do rękawa i wyciskamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia kulki. Pieczemy na nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok 20 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.

Przepis pochodzi z książki Tak lubię gotować

1 komentarz

Dodaj komentarz