Ptysie przepis na ciasto

Ptysie przepis na ciasto
Print Friendly, PDF & Email

Podaję podstawowy przepis na ciasto ptysiowe. Upieczone ptysie można później wg uznania podawać z bitą śmietana, kremem owocowym lub budyniem.

Składniki na 16 sztuk

  • 150 g wody
  • 10 g cukru
  • szczypta soli
  • 80 g masła
  • 120 g mąki
  • 3 jajka

Wykonanie:

Masło, cukier, sól i wodę umieszczamy w naczyniu Thermomix gotujemy i mieszamy czas 5 min/temp.100/obr.1.  Dodajemy mąkę i mieszamy czas 20s/obr.4

Pozostawiamy do ostygnięcia na ok. 15 minut. Następnie ustawiamy Thermomix na obroty 5/ mieszając dodajemy po jednym jajku. Jeżeli damy już jajka wtedy mieszamy 30s/obr.5

 

Ciasto dajemy do rękawa i wyciskamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia kulki. Pieczemy na nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok 20 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.

Przepis pochodzi z książki Tak lubię gotować

One Response

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.