Podaję podstawowy przepis na ciasto ptysiowe. Upieczone ptysie można później wg uznania podawać z bitą śmietana, kremem owocowym lub budyniem.
Składniki na 16 sztuk
- 150 g wody
- 10 g cukru
- szczypta soli
- 80 g masła
- 120 g mąki
- 3 jajka
Wykonanie:
Masło, cukier, sól i wodę umieszczamy w naczyniu Thermomix gotujemy i mieszamy czas 5 min/temp.100/obr.1. Dodajemy mąkę i mieszamy czas 20s/obr.4
Pozostawiamy do ostygnięcia na ok. 15 minut. Następnie ustawiamy Thermomix na obroty 5/ mieszając dodajemy po jednym jajku. Jeżeli damy już jajka wtedy mieszamy 30s/obr.5
Ciasto dajemy do rękawa i wyciskamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia kulki. Pieczemy na nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok 20 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.
Przepis pochodzi z książki Tak lubię gotować
Bardzo fajne. Kolejny przepis jaki wypróbuje.