Kurczak Tikka Masala



Print Friendly

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 puszka pędów z bambusa
  • gotowa pasta Tikka Masala
  • sól, pieprz
  • 150 ml wody
  • 200 ml mleczka kokosowego

Wykonanie:

Piersi z kurczaka przyprawić solą i pieprzem, włożyć do przystawki Varoma. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma , gotować na parze  czas 25-30 min/Varoma/ obr.1

Odstawić przystawkę Varoma i wylać wywar z naczynia miksującego.

Sos:
Do naczynia włożyć cebulę, dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i gotować czas 5 min/temp. 100 st./obr.2, dodać gotową pastę Tikka Masala i dalej gotować czas 3 min/temp. 100 st/obr. 2

Włożyć pokrojone pędy bambusa, 150 ml wody i gotować czas 15 min/100 st./obr.2

Następnie wlać mleczko kokosowe i znowu gotować czas 3 min/100 st./obr 1

Na sam koniec dodać kawałki ugotowanego kurczaka i  gotować bez MT czas 5-8 min/100 st./ obr 2

Podawać z ryżem – najlepszy do tego dania jest ryż Basmati. Można gotowe danie posypać posiekaną pietruszką lub kolendrą

Popularne frazy:

  • galantyna z kurczaka
  • kurczak thermomix
  • pierś z kurczaka thermomix
  • thermomix kurczak
  • kurczak tikka masala
  • kurczak z thermomixa
  • tikka masala
  • kurczak tikka masala przepis
  • kurczak po indyjsku
  • kurczak tiki masala przepisownia

Podobne przepisy

One Response

Add Comment