Składniki:
- 500 g dyni
- 100 g ziemniaków
- 150 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- imbir ok 3 cm
- 1/2 łyżeczki curry
- mała papryczka chili
- 1000 ml bulionu warzywnego
- olej, sól
- pestki dyni do dekoracji
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy olej i podduszamy cebulę czas 3 min/temp. 100/obr.2. Dodajemy czosnek, ziemniaki pokrojone w kostkę, curry oraz dynię. Podduszamy to czas 5 min/temp. 100/obr.3. Dodajemy soczewicę, chili oraz bulion. Gotujemy całość 30 minut. Na koniec wyciągamy papryczkę chili a zupę miksujemy na gładki krem czas 1 min/obr.10.
Podajemy z pestkami dyni lub polewamy jogurtem z pokrojoną papryczką chili. Przepis pochodzi z miesięcznika Moje smaki życia Nr 10 październik 2014.