Pikantny krem z dynii

Pikantny krem z dynii
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 100 g ziemniaków
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • imbir ok 3 cm
  • 1/2 łyżeczki curry
  • mała papryczka chili
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • olej, sól
  • pestki dyni do dekoracji

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy olej i podduszamy cebulę czas 3 min/temp. 100/obr.2. Dodajemy czosnek, ziemniaki pokrojone w kostkę, curry oraz dynię. Podduszamy to czas 5 min/temp. 100/obr.3. Dodajemy soczewicę, chili oraz bulion. Gotujemy całość 30 minut. Na koniec wyciągamy papryczkę chili a zupę miksujemy na gładki krem czas 1 min/obr.10.

Podajemy z pestkami dyni lub polewamy jogurtem z pokrojoną papryczką chili. Przepis pochodzi z miesięcznika Moje smaki życia Nr 10 październik 2014.

thermomix_dynia

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.