Kurczak z ryżem po meksykańsku. Przepis na Thermomix TM31 i Thermomix TM5
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 żółta papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, papryka chilli (wg uznania ja dałam 1/2 łyżeczki)
dodatkowo:
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 10 g oliwy z oliwek
Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Solimy i doprawiamy pieprzem. Pokrojone piersi układamy na przystawce Varoma.
Do naczynia Thermomix wkładamy koszyczek i odmierzamy ryż. Wlewamy wodę, sól i oliwę.
Zamykamy urządzenie Thermomix. Na pokrywę ustawiamy Varomę i gotujemy ryż i piersi z kurczaka czas 25 min/Varoma/obr.1
Piersi z kurczaka przekładamy do naczynia. Ryż odcedzamy i przekładamy do naczynia z mięsem. Naczynie przykrywamy żeby nam ryż z mięsem nie wystygły.
Z misy Thermomix wylewamy wodę. Do naczynia Thermomix dajemy przekrojoną na 4 części cebulę, czosnek i paprykę. Kroimy czas 5 s/obr.5.
Dolewamy oliwy z oliwek oraz przyprawy i podduszamy czas 4 min/Varoma/obr.1 soft.
Następnie dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę. Dodajemy również koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr.1 wsteczne.
Do naczynia dokładamy ryż z kurczakiem i kopystką dokładnie mieszamy.
Przed podaniem danie posypujemy natką pietruszki lub kolendrą.
Danie przewidziane jest na 4 osoby.