Kurczak z ryżem po meksykańsku



Print Friendly, PDF & Email

Kurczak z ryżem po meksykańsku. Przepis na Thermomix TM31 i Thermomix TM5

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 żółta papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, papryka chilli (wg uznania ja dałam 1/2 łyżeczki)

dodatkowo:

  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g oliwy z oliwek
Przepisy Thermomix. Kurczak z ryżem po meksykańsku.

Wykonanie:

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Solimy i doprawiamy pieprzem. Pokrojone piersi układamy na przystawce Varoma.

Do naczynia Thermomix wkładamy koszyczek i odmierzamy ryż. Wlewamy wodę, sól i oliwę.

Zamykamy urządzenie Thermomix. Na pokrywę ustawiamy Varomę i gotujemy ryż i piersi z kurczaka czas 25 min/Varoma/obr.1

Piersi z kurczaka przekładamy do naczynia. Ryż odcedzamy i przekładamy do naczynia z mięsem. Naczynie przykrywamy żeby nam ryż z mięsem nie wystygły.

Z misy Thermomix wylewamy wodę. Do naczynia Thermomix dajemy przekrojoną na 4 części cebulę, czosnek i paprykę. Kroimy czas 5 s/obr.5.

Dolewamy oliwy z oliwek oraz przyprawy i podduszamy czas 4 min/Varoma/obr.1 soft.

Następnie dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę. Dodajemy również koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr.1 wsteczne.

Do naczynia dokładamy ryż z kurczakiem i kopystką dokładnie mieszamy.

Przed podaniem danie posypujemy natką pietruszki lub kolendrą.

Danie przewidziane jest na 4 osoby.

Podobne przepisy

Add Comment