Orzechowy warkocz Thermomix
Składniki:
ciasto:
- 150 g mleka
- 50 g cukru
- 20 g drożdży
- 600 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 50 g masła
orzechowe nadzienie:
- 80 g orzechów włoskich
- 80 g migdałów
- 40 g masy kajmakowej
- 1/2 szklanki herbaty Earl Grey
- 20 g bułki tartej
dodatkowo:
- rodzynki
- płatki migdałowe
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Zostawiamy na 15 minut aby ciasto zaczeło pracować.
Dodajemy pozostałe składniki: mąkę, sól, jajko oraz miekkie masło. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.
Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix, przekładamy do miski, przykrywamy ściarką i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wykonanie masy:
Wszystkie składniki na masę przekładamy do naczynia Thermomix. Miksujemy czas 30s/obr.9 (jeżeli masa będzie rzadka dodajmy więcej bułki tartej).
Czy proporcje w tym przepisie są Ok? Mam wrażenie że jest za dużo mąki. Ciasto wyszło bardzo twarde, termomix miał problem z utarciem ciasta.
tak, proporcje podane są prawidłowe.
Wlasnie sie robi 🙂 ja dodalam mniej maki. Tez mi sie wydaje, ze jednak jest jej za duzo, a lubie pulchniutkie ciacho w srodku. Masy orzechowej zrobilam wiecej 😀 Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂
Warkocz wyszedl ogromny 😉 i baardzo puszysty 🙂 W smaku rowniez bardzo dobry. Polecam 🙂
Ciasto z ta ilościa cukru jest wytrwane. Jeżeli ktoś chciałby jeść w formie ciasta, polecam zwiększyć ilość cukru i kajmaku. Poza tym bardzo dobre