Pikantna zupa z kurczakiem, kukurydzą i kaszą jaglaną Thermomix
Składniki:
- 10 g oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili (wg. uznania)
- 1300 g bulionu mięsnego
- 80 g kaszy jaglanej
- 400 g (1 puszka) kukurydzy
- 2 małe filety z kurczaka
- 80 ml mleka kokosowego
- mieszanka ziół: po pół łyżeczki curry, kurkuma, kmin rzymski, sól
- natka pietruszki
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy przekrojoną na 4 części cebulę, czosnek i papryczkę chili. Miksujemy czas 10s/obr.5. Dolewamy oleju, dodajemy przyprawy i podduszamy czas 3 min/Varoma/obr.1.
Wlewamy bulion i gotujemy czas 5 min/100 stopni/obr.1
Dodajemy kaszę jaglaną i pokrojonego na kawałki kurczaka. Gotujemy czas 15 min/100 stopni/obr. wsteczne 1.
Na sam koniec dodajemy odcedzoną kukurydzę, wlewamy mleczko kokosowe (możemy zamienić na śmietanę) i gotujemy czas 5 min/100 stopni/obr. wsteczne 1.
Podajemy z pokrojoną natką pietruszki.
Zupa jest smaczniejsza na następny dzień.