Na stolnicę przekładamy ciasto i wałkujemy na duży prostokąt (u mnie wymiary 60×30 cm)
Następnie na ciasto przekładamy masę orzechową i dokładnie rozprowadzamy masę.
Ciasto zwijamy w rulon (im więcej warstw tym lepiej).
Ostrym nożem przecinamy rulon na pół tak aby było dwie części i rozchylamy tak aby nadzienie było widoczne.
Następnie splatamy tak jak warkocz obie części ciasta.
Uformuj wieniec, dokładnie łącząc końce ciasta.
Ciasto pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie smarujemy ciasto jajkiem lub mlekiem. Posypujemy rodzynkami* i płatkami migdałowymi.
Pieczemy w temp. 180 stopni ok 40 minut. Jeżeli warkocz szybko nam zdrązowieje przykryjmy go papierem do pieczenia.
*rodzynki można wcześniej namoczyć w wodzie ok. 30 min. Zapobiegnie to spaleniu rodzynek w trakcie pieczenia.
Czy proporcje w tym przepisie są Ok? Mam wrażenie że jest za dużo mąki. Ciasto wyszło bardzo twarde, termomix miał problem z utarciem ciasta.
tak, proporcje podane są prawidłowe.
Wlasnie sie robi 🙂 ja dodalam mniej maki. Tez mi sie wydaje, ze jednak jest jej za duzo, a lubie pulchniutkie ciacho w srodku. Masy orzechowej zrobilam wiecej 😀 Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂
Warkocz wyszedl ogromny 😉 i baardzo puszysty 🙂 W smaku rowniez bardzo dobry. Polecam 🙂
Ciasto z ta ilościa cukru jest wytrwane. Jeżeli ktoś chciałby jeść w formie ciasta, polecam zwiększyć ilość cukru i kajmaku. Poza tym bardzo dobre