Kruche ciasto przepis Thermomix
Przepis Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6
Składniki:
- 50 g cukru
- 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
- 160 g mąki pszennej
- 1 małe jajko
- szczypta soli
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix umieścić wszystkie składniki. Miksujemy czas 40 s/obr.5.
Ciasto wyciągamy i formujemy kule. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na 30 min.
Foremki na babeczki lub formę na tarte smarujemy olejem.
Ciasto wyciągamy z lodówki i odrywamy po kawałku i wylepiamy ciastem foremki lub formę do tarty.
Z podanych proporcji wyszło mi 15 babeczek.
Ciasto w formie nakłuwamy widelcem. W wielu przepisach jest aby ciasto obciążyć w trakcie pieczenia aby nam nie urosło. Ja tego nie robię i ciasto piecze się bez unoszenia.
Kruche ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 15 minut. Ciasto musi nabrać złocistego koloru. Po 10 minutach sprawdźmy nasze ciasto i jeżeli jest upieczone to skróćmy czas pieczenia.