
Składniki:
- 40 g suchej kaszy jaglanej
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych i dodatkowo wiórki do obtoczenia
- migdały całe
Wykonanie:
Kaszę jaglaną podprażamy w Thermomix czas 3 min/100 stopni/obr.1 . (uwaga: jeżeli nie wystarcza nam samo podprażenie kaszy w celu pozbycia się goryczki – kaszę należy dokładanie przepłukać) Kaszę zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości czas 20 min/100 stopni/obr.1 . w razie potrzeby można dodać więcej mleka lub wody. Kiedy kasza jaglana będzie miękka dajemy po 1 łyżeczce masła,miodu i wiórków kokosowych, dokładnie mieszamy czas 30 s/obr.6 i odstawiamy aby kasza nieco przestygła.
Migdały zalewamy gorącą wodą. Po kilku minutach możemy w łatwy sposób ściągnąć z nich skórkę. Migdały będą potrzebne do środka rafaello.
Z letniej kaszy jaglanej formujemy kuleczki, do środka dajemy całego migdała i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, kiedy to kulki odpowiednio stwardnieją.
Szwagierka używa termomixu i baaaardzo sobie go chwali. Ja lubię tradycyjne wyrabianie potraw, ale gdy rodzina się powiększy, też na pewno pomyślę o zakupie;)
Ładnie wyglądają Twoje kulki rafaello, a dzięki kaszy są idealne na gorące dni, bo się nie rozpłyną.
Parę dni temu też zrobiłam, takie bardziej uproszczone – mascarpone + czekolada + wiórki kokosowe. Wyszły pycha;)
Twoją wersję zostawiam sobie do przetestowania;)