Kopiec kreta Thermomix
Przepis na kopiec kreta. Przepis na Thermomix TM31 i TM5
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 30 g kakao bez cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 150g cukru
- 1 łyżka esencji waniliowej lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 180 g oleju
- 200 g maślanki lub kefiru
Składnik na krem:
- 600 g śmietany 30%
- 15 g żelatyny + 140 ml zimnej wody
- 1 łyżka esencji waniliowej lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki cukru pudru
- 50g mlecznej czekolady
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 banany
Wykonanie ciasta:
Do naczynia Thermomix wrzucamy 50 g połamanej mlecznej czekolady, miksujemy czas 5 s/obr.5. Czekoladę przesypujemy do pojemnika (zużyjemy ją do białej masy).
Do naczynia Thermomix wbijamy jajka i mieszamy czas 20s/obr.4.
Dodajemy cukier, esencję waniliową lub cukier z wanilią, maślankę, olej i ponownie mieszamy czas 20s/obr.4.
Dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Mieszamy czas 30s/obr.4.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22-24 cm. Pamiętajmy aby dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 55-60 min. Ja piekłam na funkcji góra-dół.
Ciasto wyciągamy z piekarnika i w tortownicy pozostawiamy do wystygnięcia.
Wykonanie kremu:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Do czystego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek. Wlewamy mocno schłodzoną śmietanę, dodajemy cukier puder, esencję waniliową lub cukier z wanilią. Ubijamy na sztywno czas 2 min/obr.4 ( w przypadku ubijania śmietany musimy dokładnie obserwować stopień ubicia i w miarę potrzeby skrócić lub wydłużyć czas ubijania).
Do ubitej śmietany dolewamy żelatynę i ponownie ubijamy czas 20s/obr.3. Następnie dosypujemy wiórki czekolady i mieszamy czas 20s/obr.3.
Banany myjemy, obieramy ze skórki i skrapiamy sokiem z cytryny (banany nam wtedy nie ściemnieją).
Wykonanie ciasta Kopiec kreta:
Ostudzony biszkopt wyciągamy z tortownicy. Przekładamy na docelowy talerz, na którym będziemy podawać ciasto.
Ścinamy wierzch biszkopta i wydrążamy środek, zostawiając boki. Środek biszkopta rozcieramy w dłoniach.
Do środka biszkopta układamy banany i dajemy miedzy banany część kremu. Z masy śmietanowej formujemy kopiec. Całość posypujemy startym biszkoptem.
Gotowy kopiec kreta schładzamy kilka godzin w lodówce.
Ciasto rewelacyjne! Zapomniała Pani tylko napisać w opisie wykonania ciasta, aby dodać olej.. 🙂 Ja dodałam na samym końcu. i wyszło super. Pozdrawiam!
W przepisie w składnikach jest wymieniony olej, a potem nie ma uwzględnionego w przygotowaniu i umknęło mi to, ciasto wyszło ale będę następnym razem pamiętać o oleju… krem super. Polecam
już poprawione. Dziękuje za uwagę.