Kopiec kreta Thermomix

Kopiec kreta Thermomix

Kopiec kreta Thermomix

Przepis na kopiec kreta. Przepis na Thermomix TM31 i TM5

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g kakao bez cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • 1 łyżka esencji waniliowej lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 180 g oleju
  • 200 g  maślanki lub kefiru

Składnik na krem:

  • 600 g śmietany 30%
  • 15 g żelatyny + 140 ml zimnej wody
  • 1 łyżka esencji waniliowej lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 banany

Thermomix przepisy. Kopiec kreta.

Wykonanie ciasta:

Do naczynia Thermomix wrzucamy 50 g połamanej mlecznej czekolady, miksujemy czas 5 s/obr.5. Czekoladę przesypujemy do pojemnika (zużyjemy ją do białej masy).

Do naczynia Thermomix wbijamy jajka i mieszamy czas 20s/obr.4.

Dodajemy cukier, esencję waniliową lub cukier z wanilią, maślankę, olej i ponownie mieszamy czas 20s/obr.4.

Dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Mieszamy czas 30s/obr.4.

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22-24 cm. Pamiętajmy aby dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 55-60 min. Ja piekłam na funkcji góra-dół.

Ciasto wyciągamy z piekarnika i w tortownicy pozostawiamy do wystygnięcia.

 

Wykonanie kremu:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Do czystego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek. Wlewamy mocno schłodzoną śmietanę, dodajemy cukier puder, esencję waniliową lub cukier z wanilią. Ubijamy na sztywno czas 2 min/obr.4 ( w przypadku ubijania śmietany musimy dokładnie obserwować stopień ubicia i w miarę potrzeby skrócić lub wydłużyć czas ubijania).

Do ubitej śmietany dolewamy żelatynę i ponownie ubijamy czas 20s/obr.3.  Następnie dosypujemy wiórki czekolady i mieszamy czas 20s/obr.3.

Banany myjemy, obieramy ze skórki i skrapiamy sokiem z cytryny (banany nam wtedy nie ściemnieją).

 

Wykonanie ciasta Kopiec kreta:

Ostudzony biszkopt wyciągamy z tortownicy. Przekładamy na docelowy talerz, na którym będziemy podawać ciasto.

Ścinamy wierzch biszkopta i wydrążamy środek, zostawiając boki.  Środek biszkopta rozcieramy w dłoniach.

Do środka biszkopta układamy banany i dajemy miedzy banany część kremu. Z masy śmietanowej formujemy kopiec. Całość posypujemy startym biszkoptem.

Gotowy kopiec kreta schładzamy kilka godzin w lodówce.

 

3 komentarze

  1. AO
  2. Aga
    • admin

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.