Kopiec kreta Thermomix

Kopiec kreta Thermomix

Kopiec kreta Thermomix

Przepis na kopiec kreta. Przepis na Thermomix TM31 i TM5

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g kakao bez cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • 1 łyżka esencji waniliowej lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 180 g oleju
  • 200 g  maślanki lub kefiru

Składnik na krem:

  • 600 g śmietany 30%
  • 15 g żelatyny + 140 ml zimnej wody
  • 1 łyżka esencji waniliowej lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 banany

Thermomix przepisy. Kopiec kreta.

Wykonanie ciasta:

Do naczynia Thermomix wrzucamy 50 g połamanej mlecznej czekolady, miksujemy czas 5 s/obr.5. Czekoladę przesypujemy do pojemnika (zużyjemy ją do białej masy).

Do naczynia Thermomix wbijamy jajka i mieszamy czas 20s/obr.4.

Dodajemy cukier, esencję waniliową lub cukier z wanilią, maślankę, olej i ponownie mieszamy czas 20s/obr.4.

Dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Mieszamy czas 30s/obr.4.

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22-24 cm. Pamiętajmy aby dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 55-60 min. Ja piekłam na funkcji góra-dół.

Ciasto wyciągamy z piekarnika i w tortownicy pozostawiamy do wystygnięcia.

 

Wykonanie kremu:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Do czystego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek. Wlewamy mocno schłodzoną śmietanę, dodajemy cukier puder, esencję waniliową lub cukier z wanilią. Ubijamy na sztywno czas 2 min/obr.4 ( w przypadku ubijania śmietany musimy dokładnie obserwować stopień ubicia i w miarę potrzeby skrócić lub wydłużyć czas ubijania).

Do ubitej śmietany dolewamy żelatynę i ponownie ubijamy czas 20s/obr.3.  Następnie dosypujemy wiórki czekolady i mieszamy czas 20s/obr.3.

Banany myjemy, obieramy ze skórki i skrapiamy sokiem z cytryny (banany nam wtedy nie ściemnieją).

 

Wykonanie ciasta Kopiec kreta:

Ostudzony biszkopt wyciągamy z tortownicy. Przekładamy na docelowy talerz, na którym będziemy podawać ciasto.

Ścinamy wierzch biszkopta i wydrążamy środek, zostawiając boki.  Środek biszkopta rozcieramy w dłoniach.

Do środka biszkopta układamy banany i dajemy miedzy banany część kremu. Z masy śmietanowej formujemy kopiec. Całość posypujemy startym biszkoptem.

Gotowy kopiec kreta schładzamy kilka godzin w lodówce.

 

3 komentarze

  1. AO
  2. Aga

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO