Pomidory zapiekane z serem feta i ziołami

Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 4 duże, dojrzałe pomidory,
  • 100-150 g sera typu feta w kostce,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka łyżek tartej bułki,
  • 2 łyżki oleju,
  • po pół łyżeczki: bazylii i pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • oliwki czarne do dekoracji

Przygotowanie: Pomidory myjemy, ścinamy im czapeczki i wydrążamy środki. Wydrążone pomidory oprószamy solą i układamy na talerzu otworami do dołu, żeby wyciekł sok. Posypujemy pieprzem.

Posiekany czosnek i zioła umieszczamy w Thermomix, dodajemy odrobinę soli i mieszamy czas 10 s/obr.7
Dodajemy fetę i bułkę tartą i mieszamy czas 5 s/obroty wsteczne nr 2.

Układamy na brytfance Skraplamy olejem i sokiem z przetartych wydrążonych środków pomidorów.Na czubek możemy dać czarną oliwkę Pieczemy przez 10-15 minut w temp 180 stopni.

Dodaj komentarz