Składniki:
- 4 duże, dojrzałe pomidory,
- 100-150 g sera typu feta w kostce,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka łyżek tartej bułki,
- 2 łyżki oleju,
- po pół łyżeczki: bazylii i pietruszki,
- sól, pieprz,
- oliwki czarne do dekoracji
Przygotowanie: Pomidory myjemy, ścinamy im czapeczki i wydrążamy środki. Wydrążone pomidory oprószamy solą i układamy na talerzu otworami do dołu, żeby wyciekł sok. Posypujemy pieprzem.
Posiekany czosnek i zioła umieszczamy w Thermomix, dodajemy odrobinę soli i mieszamy czas 10 s/obr.7
Dodajemy fetę i bułkę tartą i mieszamy czas 5 s/obroty wsteczne nr 2.
Układamy na brytfance Skraplamy olejem i sokiem z przetartych wydrążonych środków pomidorów.Na czubek możemy dać czarną oliwkę Pieczemy przez 10-15 minut w temp 180 stopni.