
Kruche babeczki z kremem kokosowym
Przepisy Thermomix
Składniki:
składniki na 15 kruchych babeczek:
- 50 g cukru
- 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
- 160 g mąki pszennej
- 1 małe jajko
- szczypta soli
składniki na krem kokosowy:
- 200 g śmietany 30% dodatkowo 30 g
- 250 g serka mascarpone
- 100 g wiórek kokosowych
- 100 g białej czekolady

Wykonanie:
Do naczynia Thermomix umieścić wszystkie składniki na kruche ciasto. Miksujemy czas 40 s/obr.5.
Ciasto wyciągamy i formujemy kule. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na 30 min.
Foremki na babeczki lsmarujemy olejem.
Ciasto wyciągamy z lodówki i odrywamy po kawałku i wylepiamy ciastem foremki lub formę do tarty.
Z podanych proporcji wyszło mi 15 babeczek.
Ciasto w formie nakłuwamy widelcem. W wielu przepisach jest aby ciasto obciążyć w trakcie pieczenia aby nam nie urosło. Ja tego nie robię i ciasto piecze się bez unoszenia.
Kruche ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 15 minut. Ciasto musi nabrać złocistego koloru. Po 10 minutach sprawdźmy nasze ciasto i jeżeli jest upieczone to skróćmy czas pieczenia.

Wykonanie kremu kokosowego:
Do naczynia Thermomix wsypujemy wiórki kokosowe i 30 g śmietany. Miksujemy na gładką masę. Czas 4 min/obr.5-10. Obroty w trakcie pracy stopniowo zwiększamy. Jeżeli wiórki osiądą nam na ściankach naczynia należy zgarnąć je kopystką. U mnie krem kokosowy nie wyszedł do końca gładki.
Krem kokosowy przekładamy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix wlewamy 500 g wody, nakładamy pokrywę a na nią miseczkę z połamaną na kawałki czekoladą.
Nastawiamy Thermomix na 10 min/obr.1/Varoma. Od czasu do czasu mieszamy czekoladę.
Czekoladę pozostawiamy do wystygnięcia. A my w tym czasie myjemy naczynie Thermomix i wycieramy je do sucha.
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Wlewamy śmietanę i ser mascarpone. Ubijamy na sztywną masę. Czas ok. 1-2 minut/obr.3 (czas ubijania zależy od śmietany jaką mamy, jej stopnia wychłodzenia).
Do ubitej masy dodajemy krem kokosowy i rozpuszczoną białą czekoladę. Mieszamy całość czas 20s/obr.3.
Masę schładzamy ok 15 minut. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy krem na każdą z babeczek. Wierzch możemy udekorować kokosowym kulkami.
Babeczki przechowujemy w lodówce.