Składniki:
- 600 g karkówki pokrojonej w plastry
- 200 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 suszona śliwka
- kilka cząstek suszonych grzybów
- szczypta wędzonej papryki w proszku
- sól
- pieprz
- 500 ml wody
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę i dodajemy pozostałe składniki oprócz karkówki. Karkówkę lekko rozbijamy możemy posypać ją majerankiem. Plastry karkówki wkładamy do przystawki Varoma, przystawkę nakładamy na pokrywę Thermomix. Parujemy mięso czas 50 min/Varoma/obr. Soft lub 1.
Ściągamy przystawkę Varoma, mięso przekładamy do garnka lub bezpośrednio na talerz. Na pokrywę Thermomix dajemy miarkę i miksujemy sos czas 30s/obr.7
Sosem zalewamy mięso.