Chałka z kruszonką



Print Friendly, PDF & Email

Chałka z kruszonką Thermomix. Przepisy Thermomix.

Składniki:

  • 150 g mleka
  • 20 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 80 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mleko do posmarowania chałki

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
Thermomix przepisy. Chałka z kruszonką.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlać mleko, dodać masło, cukier, drożdże. Mieszamy czas 3 min/37 stopni/obr.3.

Dodajemy mąkę, sól, jajka. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

Ciasto wyciągamy na papier do piecznia. Formujemy kulę, przykrywamy ścierką i zostawiamy na ok. 1 godzinę.

Po wyrośnięciu ciasta, dzielimy je na 3 lub 4 części (w zależności kto jaki warkocz formuje).

Z ciasta robimy wałki, które zaplatamy w warkocz. Uformowaną chałkę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Chałkę pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 min.

Wykonanie kruszonki:

Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 10 s/obr.6.

Chałkę przed wsadzeniem do piekarnika smarujemy mlekiem, posypujemy kruszonka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni – 30 minut na funkcji góra-dół.

Podobne przepisy

Add Comment