Chałka z kruszonką Thermomix. Przepisy Thermomix.
Składniki:
- 150 g mleka
- 20 g drożdży
- 50 g cukru
- 80 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- mleko do posmarowania chałki
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki pszennej
- 30 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlać mleko, dodać masło, cukier, drożdże. Mieszamy czas 3 min/37 stopni/obr.3.
Dodajemy mąkę, sól, jajka. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.
Ciasto wyciągamy na papier do piecznia. Formujemy kulę, przykrywamy ścierką i zostawiamy na ok. 1 godzinę.
Po wyrośnięciu ciasta, dzielimy je na 3 lub 4 części (w zależności kto jaki warkocz formuje).
Z ciasta robimy wałki, które zaplatamy w warkocz. Uformowaną chałkę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Chałkę pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 min.
Wykonanie kruszonki:
Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 10 s/obr.6.
Chałkę przed wsadzeniem do piekarnika smarujemy mlekiem, posypujemy kruszonka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni – 30 minut na funkcji góra-dół.