Składniki na ciasto (na ok. 30 pierogów)
- 200 g mąki pszennej
- 90 g mrożonego szpinaku (po rozmrożeniu i odsączeniu wody był 55 g)
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 140 g sera białego
- 200 g sera feta
- 100 g suszonych pomidorów
- 1 żółtko
- 1 łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy, odciskamy wodę i umieszczamy w naczyniu Thermomix. Dajemy mąkę i całość mieszamy czas 20s/obr.9. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 2 min/poz. Thermomix/Interwał.
Z ciasta formujemy kulę i owinięte folią wkładamy na min. 30 minut do lodówki. W tym czasie pora na farsz.
Pomidory umieszczamy w naczyniu i miksujemy czas 20s/poz.5 (raz w trakcie miksowania należy za pomocą kopystki zgarnąć pomidory ze ścianek naczynia). Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy czas 30s/obr.6-8. W zależności jaką strukturę farszu wolimy.
Z lodówki wyciągamy ciasto, wałkujemy, wycinamy kółka na które dajemy łyżkę farszu, sklejamy, odstawiamy. Gotowe pierogi powinny być przykryte ściereczką aby nie wyschły.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od czasu wypłynięcia.