Zielone pierogi z serem i suszonymi pomidorami

Zielone pierogi z serem i suszonymi pomidorami
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na ciasto (na ok. 30 pierogów)

  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g mrożonego szpinaku (po rozmrożeniu i odsączeniu wody był 55 g)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 140 g sera białego
  • 200 g sera feta
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy, odciskamy wodę i umieszczamy w naczyniu Thermomix. Dajemy mąkę i całość mieszamy czas 20s/obr.9. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 2 min/poz. Thermomix/Interwał.

Z ciasta formujemy kulę i owinięte folią wkładamy na min. 30 minut do lodówki. W tym czasie pora na farsz.

Pomidory umieszczamy w naczyniu i miksujemy czas 20s/poz.5 (raz w trakcie miksowania należy za pomocą kopystki zgarnąć pomidory ze ścianek naczynia). Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy czas 30s/obr.6-8. W zależności jaką strukturę farszu wolimy.

Z lodówki wyciągamy ciasto, wałkujemy, wycinamy kółka na które dajemy łyżkę farszu, sklejamy, odstawiamy. Gotowe pierogi powinny być przykryte ściereczką aby nie wyschły.

Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od czasu wypłynięcia.

zielone pierogi thermomixSONY DSCthermomix pierogipierogi thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.