
Przepis na jagodzianki Thermomix
Składniki na 16 szt:
- 500 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 250 g mleka
- 1 jajko
- 80 g roztopionego masła
- 80 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
dodatkowo:
- 300 g jagód
- bułka tarta lub mąka ziemniaczana
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy mleko oraz drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/temp. 37/obr.2. Zostawiamy na 15 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Jagody mieszamy z cukrem i 1 łyżką bułki tartej lub mąki ziemniaczanej.
Ciasto krótko wyrobić i podzielić na 16 części. Każdą część rozwałkować i na środek ciasta dać farsz jagodowy. Ciasto zlepić i uformować w ulubiony kształt.
Gotowe jagodzianki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości na 30 minut.
Wyrośnięte jagodzianki piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni – ok. 20 minut.
Zimne jagodzianki polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Jagodzinki pyszne, tylko szkoda, że jagody takie słabe. A do kupienia bardzo drogie.
Polecam dżem jagodowy. Smak ten sam?
Mogę mleko jakoś czymś zastąpić, mam problemy z laktozä
mlekiem bez laktozy, moæna takie kupić.