Jagodzianki

Jagodzianki

Przepis na jagodzianki Thermomix

Składniki na 16 szt:

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 250 g mleka
  • 1 jajko
  • 80 g roztopionego masła
  • 80 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego

dodatkowo:

  • 300 g jagód
  • bułka tarta lub mąka ziemniaczana
  • 3 łyżki cukru

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy mleko oraz drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/temp. 37/obr.2. Zostawiamy na 15 minut.

Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Jagody mieszamy z cukrem i 1 łyżką bułki tartej lub mąki ziemniaczanej.

Ciasto krótko wyrobić i podzielić na 16 części. Każdą część rozwałkować i na środek ciasta dać farsz jagodowy. Ciasto zlepić i uformować w ulubiony kształt.

Gotowe jagodzianki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości na 30 minut.

Wyrośnięte jagodzianki piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni – ok. 20 minut.

Zimne jagodzianki polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Przepisy Thermomix. Jagodzianki.

Przepisy Thermomix. Jagodzianki.

jagodzianki1

Przepisy Thermomix. Jagodzianki

Przepisy Thermomix. Jagodzianki

 

4 komentarze

  1. Marek

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock