Sos paprykowy

Sos paprykowy
Print Friendly, PDF & Email

Sos paprykowy- do słoiczka na zimę.  Składniki podaję w ilości hurtowej ponieważ taki dostałam przepis. Porcje rozłożyłam na 3 części i każdą część gotowałam osobno. Następnie połączyłam wszystko w jednym garnku i tak przelałam do słoików.

Jeżeli ktoś chce sos zrobić tylko na obiad to proporcje zmniejsza.

  • 3 kilogramy pozbawionej gniazd nasiennych papryki
  • 25 dag ostrych papryczek( chilli lub pepperoni)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 8 dag soli
  • około 5 łyżek cukru
  • 60 dag przecieru pomidorowego
  • dwie główki czosnku
  • siedem liści laurowych
  • 1/2 szklanki octu 10%

Paprykę kroimy na duże kawałki dajemy do Thermomix i miksujemy czas 30 s/obr. 9, dodajemy sól, olej, cukier i wszystko gotujemy czas 15 min/temp 100 stopni/obr.1. Na pokrywę nakładamy koszyczek.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i ocet. Wszystko zagotowujemy, a następnie jeszcze gorący sos wlewamy do słoika. Pasteryzujemy.

sos paprykowy thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.