Sos paprykowy- do słoiczka na zimę. Składniki podaję w ilości hurtowej ponieważ taki dostałam przepis. Porcje rozłożyłam na 3 części i każdą część gotowałam osobno. Następnie połączyłam wszystko w jednym garnku i tak przelałam do słoików.
Jeżeli ktoś chce sos zrobić tylko na obiad to proporcje zmniejsza.
- 3 kilogramy pozbawionej gniazd nasiennych papryki
- 25 dag ostrych papryczek( chilli lub pepperoni)
- 1/2 szklanki oleju
- 8 dag soli
- około 5 łyżek cukru
- 60 dag przecieru pomidorowego
- dwie główki czosnku
- siedem liści laurowych
- 1/2 szklanki octu 10%
Paprykę kroimy na duże kawałki dajemy do Thermomix i miksujemy czas 30 s/obr. 9, dodajemy sól, olej, cukier i wszystko gotujemy czas 15 min/temp 100 stopni/obr.1. Na pokrywę nakładamy koszyczek.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i ocet. Wszystko zagotowujemy, a następnie jeszcze gorący sos wlewamy do słoika. Pasteryzujemy.