
Zupa z kurek, z ziemniakami i koperkiem Thermomix
Składniki:
- 1 cebula
- 250 g kurek
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 marchewka
- 800 g gorącego bulionu warzywnego lub mięsnego
- sól, pieprz do smaku
- 1 miarka TM płynnej śmietany 18%
- posiekany koperek
Wykonanie:
Kurki dokładnie czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy. Do naczynia Thermomix dajemy cebulę pokrojoną na ćwiartki i marchewkę, miksujemy czas 8s/obr.5
Dodajemy masło klarowane i podduszamy cebulę z marchewką czas 5 min/Varoma/obr.1
Dodajemy kurki (małe kurki dajemy w całości, większe kroimy na pół), podsmażamy czas 5 min/100 stopni/obr. 1 wsteczne.
Dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, zalewamy to gorącym bulionem i gotujemy czas 15 min/100 stopni/obr.1 wsteczne. Na około 20 s przed końcem gotowania dolewamy śmietanę i jeżeli bulion był niesłony wtedy dosalamy do smaku.
Ściągmay pokrywę, całość posypujemy koperkiem i zostawiamy na ok. 5 minut aby koperek puścił swój aromat.
Zupę kurkową podajemy posypaną jeszcze koperkiem i pieprzem.
Zupka pierwsza klasa! Bardzo smaczna, szybko się robi, polecam!
Bardzo smaczna zupa, polecam .
Zupa jest bardzo smaczna,potwierdzam 🙂