Dyniowe bułeczki

Dyniowe bułeczki
Print Friendly, PDF & Email

Bułeczki dyniowe Thermomix

Składniki na 9 bułeczek:

  • 400 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 g mleka
  • 1 jajko
  • 45 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 125 g puree z dyni
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • orzechy włoskie lub laska wanilii

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3

Rozczyn zostawiamy na 15 minut. W tym czasie możemy rozpuścić i wystudzić masło.

Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto czas 5 min/Interwał.

Ciasto powinno być delikatne ale nie klejące. Wszystko zależy od puree jakie mamy. Jeżeli jest zbyt wodniste to proponuje przed dodaniem do ciasta odparować tak aby było bardzo gęste. Jeżeli mamy zbyt rzadkie puree ciasto będzie bardzo kleiste i musimy dodać więcej mąki.

Ciasto przekładamy do miski opruszonej mąką. Przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrosnięcia na ok. 1 godzinę.

Następnie ciasto odgazowywyjemy poprzez uderzenie pięścią w ciasto. Krótko wyrabiamy i dzielimy ciast na 9 kawałków.

Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę. Następnie kroimy bułkę. Instrukcja poniżej:

buleczki_dyniowe_thermomix

W środek wsadzamy kawałek orzecha włoskiego lub mały kawałek laski wanilii.

Bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Następnie smarujemy jajkiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni 20-25 minut.

 

Thermomix przepisy. Bułeczki dyniowe.

Thermomix przepisy. Bułeczki dyniowe.

buleczki_dyniowe2 buleczki_dyniowe4

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Bułeczki dyniowe Thermomix
Thermomix przepisy

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.