Bułeczki dyniowe Thermomix
Składniki na 9 bułeczek:
- 400 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 100 g mleka
- 1 jajko
- 45 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 125 g puree z dyni
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- orzechy włoskie lub laska wanilii
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3
Rozczyn zostawiamy na 15 minut. W tym czasie możemy rozpuścić i wystudzić masło.
Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto czas 5 min/Interwał.
Ciasto powinno być delikatne ale nie klejące. Wszystko zależy od puree jakie mamy. Jeżeli jest zbyt wodniste to proponuje przed dodaniem do ciasta odparować tak aby było bardzo gęste. Jeżeli mamy zbyt rzadkie puree ciasto będzie bardzo kleiste i musimy dodać więcej mąki.
Ciasto przekładamy do miski opruszonej mąką. Przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrosnięcia na ok. 1 godzinę.
Następnie ciasto odgazowywyjemy poprzez uderzenie pięścią w ciasto. Krótko wyrabiamy i dzielimy ciast na 9 kawałków.
Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę. Następnie kroimy bułkę. Instrukcja poniżej:
W środek wsadzamy kawałek orzecha włoskiego lub mały kawałek laski wanilii.
Bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Następnie smarujemy jajkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni 20-25 minut.