Drożdżowe motylki z chałwą

Print Friendly, PDF & Email

Składniki na 6 drożdżówek motylków

  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 20 g cukru plus 1 łyżka
  • 1 jajko
  • 120 ml mleka
  • 30 g masła
  • szczypta soli
  • 120 g chałwy
  • 1 jajko

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mleko, łyżkę cukru i drożdże. Całość podgrzewamy i mieszamy czas 3 min/obr.3. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Do czystego naczynia Thermomix dajemy chałwę i jajko i mieszamy czas 30s/obr.4-5

Sposób wykonania motylka poniżej

Drożdżówki pieczemy  w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 25-30 minut.

Źródło: mojewypieki.com

4 komentarze

  1. Aga
    • admin
  2. Agnieszka
    • admin

Dodaj komentarz