Przepisy Thermomix.
Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6
KRUCHE CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I BEZĄ
SKŁADNIKI:
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
Pozostałe składniki:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 600 g czerwonej porzeczki
WYKONANIE CIASTA:
Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki. Miksujemy czas 40 s/obr.5.
Ciasto wyciągamy i formujemy kule. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na 30 min.
Ciasto wyciągamy z lodówki i odrywamy po kawałku i wylepiamy ciastem brytfankę o wymiarach 25×36 wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto w formie nakłuwamy widelcem. W wielu przepisach jest aby ciasto obciążyć w trakcie pieczenia aby nam nie urosło. Ja tego nie robię i ciasto piecze się bez unoszenia.
Kruche ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 15 minut. Ciasto musi nabrać złocistego koloru.
WYKONANIE BEZY:
Białka wlewamy do naczynia Thermomix. Zakładamy motylek i ubijamy pianę czas 4 min/obr.4
W trakcie ubijania piany, przez pokrywę dodajemy stopniowo cukier, kiedy skończymy dosypywać cukier, dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Na podpieczony spód wsypujemy porzeczki. Na wierzch wykładamy bezę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut. Następnie w temperaturze 90 stopni ok 10 minut aby wysuszyć bezę.