Kruche ciasto z czerwoną porzeczką i bezą

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką i bezą

Przepisy Thermomix.

Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6

KRUCHE CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I BEZĄ

SKŁADNIKI:

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Pozostałe składniki:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 600 g czerwonej porzeczki
Thermomix przepisy. Kruche ciasto z czerwona porzeczką i bezą.

WYKONANIE CIASTA:

Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki. Miksujemy czas 40 s/obr.5.

Ciasto wyciągamy i formujemy kule. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na 30 min.

Ciasto wyciągamy z lodówki i odrywamy po kawałku i wylepiamy ciastem brytfankę o wymiarach 25×36 wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto w formie nakłuwamy widelcem. W wielu przepisach jest aby ciasto obciążyć w trakcie pieczenia aby nam nie urosło. Ja tego nie robię i ciasto piecze się bez unoszenia.

Kruche ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 15 minut. Ciasto musi nabrać złocistego koloru.

WYKONANIE BEZY:

Białka wlewamy do naczynia Thermomix. Zakładamy motylek i ubijamy pianę czas 4 min/obr.4

W trakcie ubijania piany, przez pokrywę dodajemy stopniowo cukier, kiedy  skończymy dosypywać cukier, dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Na podpieczony spód wsypujemy porzeczki. Na wierzch wykładamy bezę.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut. Następnie w temperaturze 90 stopni ok 10 minut aby wysuszyć bezę.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.