Kruche ciasto z czerwoną porzeczką i bezą



Print Friendly, PDF & Email

Przepisy Thermomix.

Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6

KRUCHE CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I BEZĄ

SKŁADNIKI:

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Pozostałe składniki:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 600 g czerwonej porzeczki
Thermomix przepisy. Kruche ciasto z czerwona porzeczką i bezą.

WYKONANIE CIASTA:

Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki. Miksujemy czas 40 s/obr.5.

Ciasto wyciągamy i formujemy kule. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na 30 min.

Ciasto wyciągamy z lodówki i odrywamy po kawałku i wylepiamy ciastem brytfankę o wymiarach 25×36 wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto w formie nakłuwamy widelcem. W wielu przepisach jest aby ciasto obciążyć w trakcie pieczenia aby nam nie urosło. Ja tego nie robię i ciasto piecze się bez unoszenia.

Kruche ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 15 minut. Ciasto musi nabrać złocistego koloru.

WYKONANIE BEZY:

Białka wlewamy do naczynia Thermomix. Zakładamy motylek i ubijamy pianę czas 4 min/obr.4

W trakcie ubijania piany, przez pokrywę dodajemy stopniowo cukier, kiedy  skończymy dosypywać cukier, dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Na podpieczony spód wsypujemy porzeczki. Na wierzch wykładamy bezę.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut. Następnie w temperaturze 90 stopni ok 10 minut aby wysuszyć bezę.

Podobne przepisy

Add Comment