Croissants z nutellą

Print Friendly, PDF & Email

Na te rogale trzeba zarezerwować sobie cały dzień a nawet połówkę dnia następnego  ale wiem, że warto. Dlaczego? Przekonajcie się sami…

Składniki na croissanty 13 szt:

  •  15 g masła
  • 5 g świeżych drożdży
  • 85 ml wody, o temperaturze 20ºC
  • 210 g mąki pszennej, typ 450
  • niepełna łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki mleka w proszku

Dodatkowe składniki:

  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • po łyżeczce nutelli na każdego rogala
  • 1 jajko

Wykonanie

15 g masła rozpuszczamy w garnczku. Następnie do naczynia Thermomix dajemy wodę i drożdże mieszamy czas 1 min/obr.3.  Później dodajemy pozostałe składniki (125 g masła zostawiamy! to posłuży jak będziemy wałkować ciasto) i wyrabiamy ciasto czas 1.5 minuty/poz. Thermomix/Interwał.

I teraz zaczyna się zabawa – dla mnie fajna:)

Ciasto przekładamy do naczynia przykrywamy folią i odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie w wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią aby ciasto opadło i wstawiamy na 60 minut do lodówki. Następnie znowu uderzamy pięścią w ciasto i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto umieszczamy na stolnicy i wałkujemy w długi prostokąt. Tuż prze wałkowaniem musimy utrzeć masło w tym celu umieszczamy 125 g masła w naczyniu Thermomix i ucieramy masło czas 2 min/obr.3.

Na rozwałkowany prostokąt dajemy połówkę utartego masła i  zwijamy ciasto – w tym filmiku jest to bardzo fajnie pokazane http://www.youtube.com/watch?v=x69jR0BrgNE.

Tak przygotowane ciasto wsadzamy do zamrażalnika na 30 minut następnie do lodówki na 60 minut. Po tym czasie dajemy ciasto na stolnicę, wałkujemy i umieszczamy druga połówkę masła i wałkujemy ciasto w taki sam sposób jak poprzednio. I znowu dajemy ciasto na 30 minut do zamrażalnika i na 60 minut do lodówki. Ciasto może tam zostać do rana (w moim przypadku tak było – rano w niedzielę zrobiłam to co poniżej i domownicy mieli pyszne śniadanie)

I docieramy do finału.

Ciasto wałkujemy na prostokąt wycinamy kwadraty, nakładamy nutelle i zwijamy rogale. Odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.

Rogale smakują jak są świeże i cieplutkie.

croissants thermomix

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Dodaj komentarz