Croissants z nutellą

Croissants z nutellą

Na te rogale trzeba zarezerwować sobie cały dzień a nawet połówkę dnia następnego  ale wiem, że warto. Dlaczego? Przekonajcie się sami…

Składniki na croissanty 13 szt:

  •  15 g masła
  • 5 g świeżych drożdży
  • 85 ml wody, o temperaturze 20ºC
  • 210 g mąki pszennej, typ 450
  • niepełna łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki mleka w proszku

Dodatkowe składniki:

  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • po łyżeczce nutelli na każdego rogala
  • 1 jajko

Wykonanie

15 g masła rozpuszczamy w garnczku. Następnie do naczynia Thermomix dajemy wodę i drożdże mieszamy czas 1 min/obr.3.  Później dodajemy pozostałe składniki (125 g masła zostawiamy! to posłuży jak będziemy wałkować ciasto) i wyrabiamy ciasto czas 1.5 minuty/poz. Thermomix/Interwał.

I teraz zaczyna się zabawa – dla mnie fajna:)

Ciasto przekładamy do naczynia przykrywamy folią i odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie w wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią aby ciasto opadło i wstawiamy na 60 minut do lodówki. Następnie znowu uderzamy pięścią w ciasto i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto umieszczamy na stolnicy i wałkujemy w długi prostokąt. Tuż prze wałkowaniem musimy utrzeć masło w tym celu umieszczamy 125 g masła w naczyniu Thermomix i ucieramy masło czas 2 min/obr.3.

Na rozwałkowany prostokąt dajemy połówkę utartego masła i  zwijamy ciasto – w tym filmiku jest to bardzo fajnie pokazane http://www.youtube.com/watch?v=x69jR0BrgNE.

Tak przygotowane ciasto wsadzamy do zamrażalnika na 30 minut następnie do lodówki na 60 minut. Po tym czasie dajemy ciasto na stolnicę, wałkujemy i umieszczamy druga połówkę masła i wałkujemy ciasto w taki sam sposób jak poprzednio. I znowu dajemy ciasto na 30 minut do zamrażalnika i na 60 minut do lodówki. Ciasto może tam zostać do rana (w moim przypadku tak było – rano w niedzielę zrobiłam to co poniżej i domownicy mieli pyszne śniadanie)

I docieramy do finału.

Ciasto wałkujemy na prostokąt wycinamy kwadraty, nakładamy nutelle i zwijamy rogale. Odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.

Rogale smakują jak są świeże i cieplutkie.

croissants thermomix SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.