Na te rogale trzeba zarezerwować sobie cały dzień a nawet połówkę dnia następnego ale wiem, że warto. Dlaczego? Przekonajcie się sami…
Składniki na croissanty 13 szt:
- 15 g masła
- 5 g świeżych drożdży
- 85 ml wody, o temperaturze 20ºC
- 210 g mąki pszennej, typ 450
- niepełna łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki mleka w proszku
Dodatkowe składniki:
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- po łyżeczce nutelli na każdego rogala
- 1 jajko
Wykonanie
15 g masła rozpuszczamy w garnczku. Następnie do naczynia Thermomix dajemy wodę i drożdże mieszamy czas 1 min/obr.3. Później dodajemy pozostałe składniki (125 g masła zostawiamy! to posłuży jak będziemy wałkować ciasto) i wyrabiamy ciasto czas 1.5 minuty/poz. Thermomix/Interwał.
I teraz zaczyna się zabawa – dla mnie fajna:)
Ciasto przekładamy do naczynia przykrywamy folią i odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie w wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią aby ciasto opadło i wstawiamy na 60 minut do lodówki. Następnie znowu uderzamy pięścią w ciasto i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto umieszczamy na stolnicy i wałkujemy w długi prostokąt. Tuż prze wałkowaniem musimy utrzeć masło w tym celu umieszczamy 125 g masła w naczyniu Thermomix i ucieramy masło czas 2 min/obr.3.
Na rozwałkowany prostokąt dajemy połówkę utartego masła i zwijamy ciasto – w tym filmiku jest to bardzo fajnie pokazane http://www.youtube.com/watch?v=x69jR0BrgNE.
Tak przygotowane ciasto wsadzamy do zamrażalnika na 30 minut następnie do lodówki na 60 minut. Po tym czasie dajemy ciasto na stolnicę, wałkujemy i umieszczamy druga połówkę masła i wałkujemy ciasto w taki sam sposób jak poprzednio. I znowu dajemy ciasto na 30 minut do zamrażalnika i na 60 minut do lodówki. Ciasto może tam zostać do rana (w moim przypadku tak było – rano w niedzielę zrobiłam to co poniżej i domownicy mieli pyszne śniadanie)
I docieramy do finału.
Ciasto wałkujemy na prostokąt wycinamy kwadraty, nakładamy nutelle i zwijamy rogale. Odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Rogale smakują jak są świeże i cieplutkie.