Składniki:
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- kilkanaście truskawek
- 200 ml gorącej wody
- 500 g jogurtu gęstego greckiego
- 40 g cukru pudru
- 350 g truskawek
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100 ml wody
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki kroimy na pół i układamy na dnie keksówki. Zalewamy zimną galaretką.
Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Do naczynia Thermomix dajemy truskawki, jogurt i cukier, miksujemy czas 30s/obr. 8. Następnie nastawiamy Thermomix na czas 30s/obr.3 i na pracujące noże wlewamy zimną żelatynę.
Masę przelewamy do keksówki z galaretką i wsadzamy na kilka godzin do lodówki.
Ciasto wyciągamy poprzez szybkie zanurzenie keksówki w ciepłej wodzie.
Właśnie zrobiłem ale W okrągłej blaszce wyszło.