Chleb ziołowy na zakwasie

Chleb ziołowy na zakwasie
Print Friendly, PDF & Email

Chleb ziołowy na zakwasie Thermomix

Przepisy Thermomix

Składniki:

  • 200 g aktywnego zakwasu – przepis
  • 100 g wody
  • 450 g mąki pszennej typ 550
  • 50 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
Przepisy Thermomix. Chleb ziołowy na zakwasie.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy aktywny zakwas.

Aktywny zakwas to taki, który bąbelkuje. Jeżeli mamy nieaktywny zakwas w lodówce musimy go doprowadzić do temperatury pokojowej. Następnie zakwas dokarmiamy czyli dajemy 3 łyżki mąki żytniej i 3 łyżki letniej przegotowanej wody. Zakwas mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie zakwas powinien zacząć bąbelkować. Jeżeli tak się nie dzieje należy zakwas pozostawić do czasu aż na jego powierzchni pojawią się bąbelki.

Do zakwasu dolewamy wodę i podgrzewamy czas 3 min/obr2/temp.37

Następnie dosypujemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto czas 5 min/Interwał.

Ciasto przekładamy do miski podsypanej mąką, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu na ok 12 godzin.

Następnie ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy ciasto dosypując w tym czasie suszone zioła. Formujemy kształt bochenka chleba

Koszyczek do wyrastania chleba posypujemy obficie mąką i przekładamy uformowany bochenek. Chleb przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia ma min 2 godziny. Czas zależy od siły naszego zakwasy. Im zakwas słabszy tym potrzebuje więcej czasu do wyrastania. Ciasto może wyrastać nawet 5 godzin.

Chleb można piec również w 2 małych keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Kiedy ciasto nam wyrośnie nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury 250 stopni. Blachę na której będziemy piekli chleb również nagrzewamy.

Nagrzaną blachę wyciągamy z piekarnika, dajemy papier do pieczenia i delikatnie przekładamy chleb z koszyczka.

Do piekarnika dajemy pojemnik z wodą, która będzie parowała podczas pieczenia.

Blachę z chlebem wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.

Chleb wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.

2 komentarze

  1. Syzmon
    • admin

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.