Składniki na 1 półmisek:
- 2 jajka
- 100-150 g mąki
- 150 g mleka
- 10 g cukru waniliowego
- 10 g spirytusu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania chrustu
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek, dajemy dwa białka. Ubijamy białka na pianę czas 2 min/obr.3 Ok 30 sekund przed końcem ubijania dajemy po 1 żółtku. Do masy dajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie czas 10 s/obr.4. Jeżeli widzimy, że ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto przelewamy do butelki z dziubkiem lub szprycy cukierniczej z szerokim otworem. Wyciskamy ciasto na gorący olej. Smażymy do zezłocenia z dwóch stron.
Chrust posypujemy cukrem pudrem.