Pasztet posiada wyjątkowy smak, jest bardzo aromatyczny, wilgotny dlatego pięknie rozsmarowuje się na pieczywie.
Składniki:
- 1 ugotowany ziemniak
- 250 g mieszanki grzybów ( ja dałam pół na pół podgrzybków i opieniek)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 60 g orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 30 g sera parmezan startego
- 50 g sera typu twaróg
- do smaku sól, pieprz
- szczypta tymianku, oregano i słodkiej papryki
Orzechy mielimy czas 15s/obr.8. Przekładamy do innego naczynia. Cebulę i czosnek umieszczamy w naczyniu Thermomix, rozdrabniamy czas 15s/obr.5. Dodajemy grzyby i rozdrabniamy czas 15s/obr.5. Dodajemy rozdrobnione orzechy, ziemniaka (należy go widelcem rozgnieść na puree), masło smażymy czas 10 min/Varoma/obr.3.
Mieszankę studzimy i do zimnej masy dajemy pozostałe składniki czyli jajka, sery i przyprawy mieszamy czas 20s/obr 8-9.
Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia przelewamy masę do formy i pieczemy 60 minut w temp. 190 stopni.