Pasztet grzybowo orzechowy

Pasztet grzybowo orzechowy
Print Friendly, PDF & Email

Pasztet posiada wyjątkowy smak, jest bardzo aromatyczny, wilgotny dlatego pięknie rozsmarowuje się na pieczywie.

 

Składniki:

  • 1 ugotowany ziemniak
  • 250 g mieszanki grzybów ( ja dałam pół na pół podgrzybków i opieniek)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 30 g sera parmezan startego
  • 50 g sera typu twaróg
  • do smaku sól, pieprz
  • szczypta tymianku, oregano i słodkiej papryki

Orzechy mielimy czas 15s/obr.8. Przekładamy do innego naczynia. Cebulę i czosnek  umieszczamy w naczyniu Thermomix, rozdrabniamy czas 15s/obr.5. Dodajemy grzyby i rozdrabniamy czas 15s/obr.5. Dodajemy rozdrobnione orzechy, ziemniaka (należy go widelcem rozgnieść na puree), masło smażymy czas 10 min/Varoma/obr.3.

Mieszankę studzimy i do zimnej masy dajemy pozostałe składniki czyli jajka, sery i przyprawy mieszamy czas 20s/obr 8-9.

Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia przelewamy masę do formy i pieczemy 60 minut w temp. 190 stopni.

pasztet grzybowy thermomixthermomix grzyby

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.