Przepis pochodzi z www.kuchnialidla.pl
Składniki na nadziewaną paprykę:
- 8 czerwone papryki bez gniazd nasiennych, ścięte tylko z górnej części:
- 500 g mięsa mielonego
- 250 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 200 g ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- 8 łyżek oliwa z oliwek
- suszona bazylia 1 łyżka
- natka pietruszki posiekana 2 łyżki
Składniki na sos:
- 200 g oliwek zielonych
- 300 g naturalnego jogurtu najlepiej typ grecki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie farszu:
Do naczynia Thermomix dajemy czosnek, cebulę i kroimy czas 15s/obr.5-6. Następnie dajemy mięso mielone, posikaną natkę i bazylię, ugotowany ryż oraz pokruszony ser i przyprawy mieszamy czas 2 min/obroty wsteczne/poz. 3.
Przygotowanie papryki:
Papryki myjemy, odcinamy ich górną część (ok. 2 cm od strony ogonka) i wyjmujemy gniazda nasienne. Każdą paprykę doprawiamy od środka świeżo zmielonym pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano.
Tak przygotowane papryki nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Na każdą paprykę nakładamy wcześniej odciętą górną część. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy je niewielką ilością oliwy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy mniej więcej przez 35-40 minut.
Sos:
Do naczynia Thermomix dajemy oliwki i kroimy czas 15 s./obr 3-4 dodajemy jogurt i mieszamy czas 30 s/obroty wsteczne/poz. 2. Odstawiamy na 15 minut.