Papryka nadziewana

Papryka nadziewana

Przepis pochodzi z www.kuchnialidla.pl

Składniki na nadziewaną paprykę:

  • 8 czerwone papryki bez gniazd nasiennych, ścięte tylko z górnej części:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 250 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 8 łyżek oliwa z oliwek
  • suszona bazylia 1 łyżka
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki

Składniki na sos:

  • 200 g oliwek zielonych
  • 300 g naturalnego jogurtu najlepiej typ grecki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Wykonanie farszu:

Do naczynia Thermomix dajemy czosnek, cebulę i kroimy czas 15s/obr.5-6. Następnie dajemy mięso mielone, posikaną natkę i bazylię, ugotowany ryż oraz pokruszony ser i przyprawy mieszamy czas 2 min/obroty wsteczne/poz. 3.

Przygotowanie papryki:

Papryki myjemy, odcinamy ich górną część (ok. 2 cm od strony ogonka) i wyjmujemy gniazda nasienne. Każdą paprykę doprawiamy od środka świeżo zmielonym pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano.
Tak przygotowane papryki nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Na każdą paprykę nakładamy wcześniej odciętą górną część.  Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy je niewielką ilością oliwy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy mniej więcej przez 35-40 minut.

Sos:

Do naczynia Thermomix dajemy oliwki i kroimy czas 15 s./obr 3-4 dodajemy jogurt i mieszamy czas 30 s/obroty wsteczne/poz. 2. Odstawiamy na 15 minut.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock