Papryka nadziewana

Papryka nadziewana
Print Friendly, PDF & Email

Przepis pochodzi z www.kuchnialidla.pl

Składniki na nadziewaną paprykę:

  • 8 czerwone papryki bez gniazd nasiennych, ścięte tylko z górnej części:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 250 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 8 łyżek oliwa z oliwek
  • suszona bazylia 1 łyżka
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki

Składniki na sos:

  • 200 g oliwek zielonych
  • 300 g naturalnego jogurtu najlepiej typ grecki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Wykonanie farszu:

Do naczynia Thermomix dajemy czosnek, cebulę i kroimy czas 15s/obr.5-6. Następnie dajemy mięso mielone, posikaną natkę i bazylię, ugotowany ryż oraz pokruszony ser i przyprawy mieszamy czas 2 min/obroty wsteczne/poz. 3.

Przygotowanie papryki:

Papryki myjemy, odcinamy ich górną część (ok. 2 cm od strony ogonka) i wyjmujemy gniazda nasienne. Każdą paprykę doprawiamy od środka świeżo zmielonym pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano.
Tak przygotowane papryki nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Na każdą paprykę nakładamy wcześniej odciętą górną część.  Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy je niewielką ilością oliwy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy mniej więcej przez 35-40 minut.

Sos:

Do naczynia Thermomix dajemy oliwki i kroimy czas 15 s./obr 3-4 dodajemy jogurt i mieszamy czas 30 s/obroty wsteczne/poz. 2. Odstawiamy na 15 minut.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.