Calzone z gorgonzolą



Print Friendly, PDF & Email

Calzone z gorgonzolą

Składniki:

na ciasto:

  • 165 g wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 10 g drożdży
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

nadzienie:

  • 80 g pomidorów suszonych
  • 150 g gorgonzoli
  • 20 g rukoli (po 2 sztuki do każdego pierożka)
  • pieprz

Wykonanie calzone z gorgonzolą:

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dajemy drożdże i cukier. Mieszamy i podgrzewamy czas 2 min/temp. 37/obr.2

Dodajemy mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix, przekładamy do wyrośnięcia do innego naczynia. Ciasto przykrywamy ścierką i zostawiamy na 1 godzinę.

Do czystego naczynia Thermomix dajemy pomidory rozdrabniamy czas 8s/obr.6. Dodajemy ser, pieprz i mieszamy czas 10 s/obr.3

Ciasto wyciągamy z miski, wyrabiamy ręcznie i wałkujemy. Z ciasta wycinamy 40 krążków i na 20 krążków dajemy po 1 łyżeczce nadzienia i po 2 listki rukoli. Drugim krążkiem przykrywamy nadzienie i sklejamy boki. Należy zrobić to bardzo dokładnie aby w trakcie pieczenia nie wyciekł nam ser i tłuszcz z pomidorów.

Pierożki zostawiamy na 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni – termoobieg i pieczemy ok. 20 minut.

 

Thermomix przepisy. Calzone z gorgonzolą

Thermomix przepisy. Calzone z gorgonzolą

Podobne przepisy

Add Comment