Calzone z gorgonzolą
Składniki:
na ciasto:
- 165 g wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 10 g drożdży
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka soli
nadzienie:
- 80 g pomidorów suszonych
- 150 g gorgonzoli
- 20 g rukoli (po 2 sztuki do każdego pierożka)
- pieprz
Wykonanie calzone z gorgonzolą:
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dajemy drożdże i cukier. Mieszamy i podgrzewamy czas 2 min/temp. 37/obr.2
Dodajemy mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.
Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix, przekładamy do wyrośnięcia do innego naczynia. Ciasto przykrywamy ścierką i zostawiamy na 1 godzinę.
Do czystego naczynia Thermomix dajemy pomidory rozdrabniamy czas 8s/obr.6. Dodajemy ser, pieprz i mieszamy czas 10 s/obr.3
Ciasto wyciągamy z miski, wyrabiamy ręcznie i wałkujemy. Z ciasta wycinamy 40 krążków i na 20 krążków dajemy po 1 łyżeczce nadzienia i po 2 listki rukoli. Drugim krążkiem przykrywamy nadzienie i sklejamy boki. Należy zrobić to bardzo dokładnie aby w trakcie pieczenia nie wyciekł nam ser i tłuszcz z pomidorów.
Pierożki zostawiamy na 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni – termoobieg i pieczemy ok. 20 minut.