Calzone z gorgonzolą

Calzone z gorgonzolą

Calzone z gorgonzolą

Składniki:

na ciasto:

  • 165 g wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 10 g drożdży
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

nadzienie:

  • 80 g pomidorów suszonych
  • 150 g gorgonzoli
  • 20 g rukoli (po 2 sztuki do każdego pierożka)
  • pieprz

Wykonanie calzone z gorgonzolą:

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dajemy drożdże i cukier. Mieszamy i podgrzewamy czas 2 min/temp. 37/obr.2

Dodajemy mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix, przekładamy do wyrośnięcia do innego naczynia. Ciasto przykrywamy ścierką i zostawiamy na 1 godzinę.

Do czystego naczynia Thermomix dajemy pomidory rozdrabniamy czas 8s/obr.6. Dodajemy ser, pieprz i mieszamy czas 10 s/obr.3

Ciasto wyciągamy z miski, wyrabiamy ręcznie i wałkujemy. Z ciasta wycinamy 40 krążków i na 20 krążków dajemy po 1 łyżeczce nadzienia i po 2 listki rukoli. Drugim krążkiem przykrywamy nadzienie i sklejamy boki. Należy zrobić to bardzo dokładnie aby w trakcie pieczenia nie wyciekł nam ser i tłuszcz z pomidorów.

Pierożki zostawiamy na 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni – termoobieg i pieczemy ok. 20 minut.

 

Thermomix przepisy. Calzone z gorgonzolą

Thermomix przepisy. Calzone z gorgonzolą

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock