
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 600 g obranej i pokrojonej dyni
- 800 g bulionu warzywnego
- sok i skórka starta z jednej pomarańczy
- 1 łyżka tymianku
- 100 ml mleka
- sól i pieprz
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i czosnek rozdrabniamy czas 15s/obr.5. Dajemy oliwę i podsmażamy czas 7 min/temp. 100/obr.2. Dodajemy dynię i dalej podsmażamy czas 7 min/temp 100/obr.2.
Wlewamy bulion ( ja wlewam wodę i dodaję 2 małe łyżeczki domowego koncentratu warzywnego), sok i skórkę z pomarańczy oraz tymianek. Gotujemy czas 20 min/temp.100/obr.2. Całość miksujemy na gładką masę czas 30s/obr.10. Dolewamy mleka, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę podgrzewamy czas 3 min/temp.90/obr.2
Podajemy z pieczywem lub grzankami.