Składniki na naleśniki:
- 2 i pół miarki wody gazowanej
- 2 i pół miarki mleka
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
Składniki na farsz ruski:
- 250 g ziemniaków ugotowanych i wystudzonych
- 250 g twarogu
- 50 g cebuli posiekanej i usmażonej
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Składniki na naleśniki umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 20s/obr.4. Masę wlewamy do miski i na rozgrzanej patelni pieczemy naleśniki.
Do czystego naczynia Thermomix dajemy ziemniaki i mieszamy czas 10 s/obr.5 Dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy czas 20s/obr.4.
Naleśniki smarujemy farszem (jeżeli naleśniki są zimne można je już zwinięte podgrzać w piekarniku) i polewamy gorącym sosem grzybowym.
Pyszne!!!!, zmodyfikowałam podając z duszonym szpinakiem, zamiast sosu grzybowego:)
Cieszę się, że smakowało.
ale te ziemniaki to chyba ugotowane wrzucamy do thermomixa, prawda? 🙂