Składniki:
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 10 g świeżych drożdży
- 200 g mąki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
Składniki na wierzch:
- 300 g grzybów
- mały słoiczek sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- kulka mozzarelli
- natka pietruszki
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, następnie drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/temp. 37/obr.2. Pozostawiamy zaczyn na 15 min. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Grzyby kroimy za pomocą Thermomix czas 10 s/obr.4. (kilka grzybów zostawiamy w całości do położenia na wierzch pizzy). Wlewamy sos pomidorowy, łyżkę oliwy i podsmażamy czas 10 min/temp.100/obroty 1 wsteczne. Pod koniec dodajemy suszoną bazylię oraz sól i pieprz. Pozostawiamy do przestygnięcia, powinno być letnie.
Całe grzyby, które zostawiliśmy kroimy na pół i podsmażamy lekko na maśle.
Na blachę dajemy rozwałkowane ciasto, następnie sos pomidorowy z grzybami, plastry mozarelli i połówki grzybów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 15 min. Po wyjęciu z piekarnika pizzę posypujemy natką pietruszki.