Kotlety z dynią, kaszą jaglaną i szpinakiem Thermomix
Składniki na 4 kotlety:
- 80 g surowej kaszy jaglanej
- 140 g wody
- 300 g surowej dyni (waga nieobranej)
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 jajko ( w zależności od konsystencji kotletów)
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- bułka tarta
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wsypujemy kaszę jaglaną i nastawiamy Thermomix czas 2 min/obr 1/temp 90 stopni. Następnie dolewamy wody i gotujemy czas 15 min/obr.1/temp. 100 stopni.
Kaszę przekładamy do innego naczynia i zostawiamy do przestygnięcia.
Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną w kawałki dynię (umytą i obraną) miksujemy czas 15s/obr.5
Dynię przekładamy do osobnego naczynia.
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę przekrojoną na 4 części, czosnek i imbir. Miksujemy czas 15s/obr.5.
Dolewamy oliwę i podduszamy cebulę z czosnkiem i imbirem czas 5 min/obr.1/temp.100.
Dodajemy dynię i ponownie podduszamy czas 5 min/obr.1/temp.100.
Dodajemy pozostałe przyprawy i dokładnie osuszony szpinak mieszamy czas 1 min/temp.100/obr. 2. Następnie miksujemy czas 30s/obr.5
Dodajemy kaszę jaglaną, 2 łyżki bułki tartej i ponownie miksujemy czas 30s/obr.4-5. Możemy dodać jajko jeżeli ciasto jest zbyt suche i nie chce się kleić. U mnie nie było potrzeby.
Z powstałej masy formujemy 4 duże kotlety i obtaczamy w bułce tartej z każdej strony. Następnie pieczemy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony.
Nie masz składników na kotlety z kaszy jaglanej, dyni i szpinaki?
Poniżej możesz zamówić niezbędne produkty:
Zrobilem i są pyszne tylko czy jest jakis sposób aby nie rozlatywaly sie na patelni ? Oraz zeby nie nasiąkały tak tłuszczem ?
pozdrawiam
Ja piekłam w piekarniku na papierze lekko posmarowanym olejem. 180 stopni, ok 30 min. Wyszły rewelacyjnie.