Kotlety z dynią, kaszą jaglaną i szpinakiem

Kotlety z dynią, kaszą jaglaną i szpinakiem

Kotlety z dynią, kaszą jaglaną i szpinakiem Thermomix

Składniki na 4 kotlety:

  • 80 g surowej  kaszy jaglanej
  • 140 g wody
  • 300 g  surowej dyni (waga nieobranej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1  cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego  imbiru
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 jajko ( w zależności od konsystencji kotletów)
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • bułka tarta
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wsypujemy  kaszę jaglaną i nastawiamy Thermomix czas 2 min/obr 1/temp 90 stopni. Następnie dolewamy wody i gotujemy czas 15 min/obr.1/temp. 100 stopni.

Kaszę przekładamy do innego naczynia i zostawiamy do przestygnięcia.

Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną w kawałki dynię (umytą i obraną) miksujemy czas 15s/obr.5

Dynię przekładamy do osobnego naczynia.

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę przekrojoną na 4 części, czosnek i imbir. Miksujemy czas 15s/obr.5.

Dolewamy oliwę i podduszamy cebulę z czosnkiem i imbirem czas 5 min/obr.1/temp.100.

Dodajemy dynię i ponownie podduszamy czas 5 min/obr.1/temp.100.

Dodajemy pozostałe przyprawy i dokładnie osuszony szpinak mieszamy czas 1 min/temp.100/obr. 2. Następnie miksujemy czas 30s/obr.5

Dodajemy kaszę jaglaną, 2 łyżki bułki tartej i ponownie miksujemy czas 30s/obr.4-5. Możemy dodać jajko jeżeli ciasto jest zbyt suche i nie chce się kleić. U mnie nie było potrzeby.

Z powstałej masy formujemy 4 duże kotlety i obtaczamy w bułce tartej z każdej strony. Następnie pieczemy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony.

kotlety_dyniowe

Nie masz składników na kotlety z kaszy jaglanej, dyni i szpinaki?

Poniżej możesz zamówić niezbędne produkty:

dynia

kasza_jaglana

szpinak

 

2 komentarze

  1. MIchał

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.