Wegetariańskie curry z dynią

Print Friendly, PDF & Email

Składniki na 2 osoby:

Przepis na wegetariańskie curry:

  • 150 g malutkich ziemniaków
  • 120 g fasolki szparagowej zielonej
  • 100 g świeżego ananasa
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 200 g wody
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta ostrej papryki
  • sól do smaku
  • natka pietruszki
  • oliwa

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Wlewamy oliwę. Podsmażamy czas 3 min/obr.1/temp.100. Dodajemy przyprawy i podsmażamy kolejne 30 s/obr.1/temp.100. Wlewamy mleczko kokosowe oraz wodę. Dodajemy wyszorowane ziemniaki i gotujemy czas 20 min/obr 1 wsteczne/temp. 100.

Dodajemy pokrojoną dynię i fasolkę i gotujemy czas 10 minut/obr. 1 wsteczne/temp. 100. Na sam koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i kaszę jaglaną. Mieszamy czas 30 s/obr 1 wsteczne.

Posypujemy natką pietruszki lub kolendrą.

Thermomix przepisy. Wegetariańskie curry

Thermomix przepisy. Wegetariańskie curry

Dodaj komentarz