
Składniki na 2 osoby:
Przepis na wegetariańskie curry:
- 150 g malutkich ziemniaków
- 120 g fasolki szparagowej zielonej
- 100 g świeżego ananasa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm imbiru
- 200 g mleczka kokosowego
- 200 g wody
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta ostrej papryki
- sól do smaku
- natka pietruszki
- oliwa
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Wlewamy oliwę. Podsmażamy czas 3 min/obr.1/temp.100. Dodajemy przyprawy i podsmażamy kolejne 30 s/obr.1/temp.100. Wlewamy mleczko kokosowe oraz wodę. Dodajemy wyszorowane ziemniaki i gotujemy czas 20 min/obr 1 wsteczne/temp. 100.
Dodajemy pokrojoną dynię i fasolkę i gotujemy czas 10 minut/obr. 1 wsteczne/temp. 100. Na sam koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i kaszę jaglaną. Mieszamy czas 30 s/obr 1 wsteczne.
Posypujemy natką pietruszki lub kolendrą.