Składniki na 6 dużych bułek:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 2 i 1/2 miarki wody
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz kaszy jaglanej umieszczamy w naczyniu Thermomix wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał. W czasie wyrabiania dokładamy po łyżce kaszy jaglanej. Ciasto zostawiamy w naczyniu Thermomix do wyrośnięcia na ok 45 min. Ponownie wyrabiamy ciasto czas 1 min/Interwał.
Wyrabiamy bułki ( ciasto u mnie było bardzo kleiste jednak przed każdą bułką smarowałam ręce olejem i wtedy bułeczki ładnie się formowały)i umieszczamy na blasze do pieczenia. Pozostawiamy na 15 minut. W tym czasie smaruje wodą i posypuję sezamem.
Bułki wsadzam do nagrzanego piekarnika 210 stopni na 15-20 minut.
ile ma 1 miarka?