Racuchy drożdżowe z Thermomix
Składniki na racuchy drożdżowe:
- 300g mąki
- szczypta soli
- 25g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajo
- 2 duże, kwaskowate jabłka
Wykonanie:
Do misy Thermomix dajemy drożdże, mąkę, sól, cukier i mleko. Mieszamy czas 10 s/obr.3 i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy jajko i wyrabiamy ciast czas 2 min/poz.Thermomix/Interwał. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę – ciasto powinno mieć konsystencje bardzo gęsta ale lejącą.
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry, które zamaczamy w cieście tak aby ciasto pokryło cały plaster jabłka. Takiego racucha dajemy na rozgrzany tłuszcz i pieczemy na rumiano z obydwu stron. Upieczone racuchy kładziemy na papierowy ręcznik aby zciekł nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i tak jak moja córka dekorujemy ulubionymi owocami.
Racuchy można także piec bez jabłek. Można wtedy podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą.