Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe z Thermomix

Składniki na racuchy drożdżowe:

  • 300g mąki
  • szczypta soli
  • 25g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajo
  • 2 duże, kwaskowate jabłka

Wykonanie:

Do misy Thermomix dajemy drożdże, mąkę, sól, cukier i mleko. Mieszamy czas 10 s/obr.3 i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy jajko i wyrabiamy ciast czas 2 min/poz.Thermomix/Interwał. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę – ciasto powinno mieć konsystencje bardzo gęsta ale lejącą.

Jabłka obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry, które zamaczamy w cieście tak aby ciasto pokryło cały plaster jabłka. Takiego racucha dajemy na rozgrzany tłuszcz i pieczemy na rumiano z obydwu stron. Upieczone racuchy kładziemy na papierowy ręcznik aby zciekł nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i tak jak moja córka dekorujemy ulubionymi owocami.

Racuchy można także piec bez jabłek. Można wtedy podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock