Składniki na zaczyn:
- 15 g świeżych drożdży
- 35g ciepłego mleka
- 1 łyżeczka mąki
- 1/2 łyżeczki cukru
Do naczynia Thermomix umieścić powyższe składniki i wymieszać czas 3 min/temp. 37 stopni/obr.3 Przelać do innego naczynia i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut.
Składniki na ciasto:
- 150g mąki pszennej
- 150g mąki orkiszowej, jasnej
- 40g cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- duża szczypta soli
- 125g serka mascarpone
- 25g masła
- 1 jajko
- zaczyn
Wszystkie składniki za wyjątkiem zaczynu umieścić w naczyniu Thermomix i wymieszać czas 30 s/obr.3 Następnie dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto czas 8 minut/poz. Thermomix/Interwał. Następnie zostawiamy ciasto w naczyniu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta uformować kuleczki wielkości okrągłej śliwki i zostawić do wyrośnięcia na ok 15 min. Po tym czasie rękami formujemy placuszki na środek dajemy porcję marmolady, zaklejamy ciasto tak jakbyśmy robiły pieroga i formujemy ponownie kulki. Odstawiamy na blaszkę. Kiedy blaszka nam się zapełni pieczemy w 180-190st.C przez ok. 15-20 minut lub zarumienienia się. Wystudzić na kuchennej kratce. Ozdobić cukrem pudrem.