Składniki na 20 pierogów
ciasto:
- 120 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
nadzienie:
- 250 g mięsa z rosołu (wołowina, indyk)
- 1 jajko
- cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
Wykonanie:
Składniki na ciasto umieszczamy w naczyniu Thermomix i wyrabiamy ciasto czas 2 min/Interwał/poz. Thermomix. Ciasto formujemy w kulę zawijamy w folie i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy koła. Na środek kółka dajemy farsz, sklejamy pierogi i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 3 min od wypłynięcia na wierzch. Podajemy z przysmażona cebulką.
Wykonanie farszu:
Mięso umieszczamy w naczyniu Thermomix i mielimy czas 10 s/obr.9. Dodajemy pozostałe składniki w tym połowę cebuli podsmażoną na maśle (drugą połowę dajemy już na ugotowane pierogi) i mieszamy całość czas 10s/obr.6